Orientační nabídka


 

Dopis hejtmana J. Šulce pro V. Špidlu k rozdělení dotací

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Tisková zpráva k rozdělení státních peněz na pomoc povodní postiženým oblastem ze dne 28.8.2002

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) odeslal ještě včera večer osobní dopis premiérovi vlády České republiky Vladimíru Špidlovi (ČSSD). Předkládá v něm stanovisko k rozdělení státní dotace obcím a městům v jednotlivých krajích, které byly postiženy ničivými povodněmi, které bude vláda projednávat dnes odpoledne.

Vláda se rozhodla uvolnit celkem 60 miliónů korun, podle Jiřího Šulce je teď důležité najít pro rozdělení finančních prostředků co nejspravedlivější klíč. Ústecký hejtman se obává, že podle prvních informací by mohla být dotace rozdělena jen podle statistického údaje o počtu obyvatel, a tak by povodní postižené oblasti v Ústeckém kraji dostaly možná o osm milionů korun méně. „Proti tomuto klíči se výrazně ohrazují – je velmi neobjektivní a nejvíce by na něm pochopitelně vydělala Praha! Ta má přes milión obyvatel, ale lidí, kterých se povodně v hlavním městě dotkly, bylo podstatně méně. Naopak jiné ničivou vodou postižené oblasti České republiky by přišly zkrátka – například Polepy by dostaly jen pár desítek tisíc korun, zaplavené Brzánky 67 tisíc korun, Hřensko 206 tisíc korun, Štětí sedm miliónů korun. To není objektivní ani spravedlivé! Proto se domnívám, že peníze by se měly rozdělit podle skutečného počtu obyvatel v zaplavených oblastech a míry poškození jejich majetku, v úvahu je nutno vzít i daňovou výtěžnost dotčených obcí,“ míní Šulc, který své tvrzení opírá o souhlasné stanovisko dalších nejvíce postižených krajů, a to Jihočeského, Středočeského a Plzeňského.

Dále Jiří Šulc v dopise poukazuje na to, že Ministerstvo financí České republiky od jednotlivých krajských úřadů obdrželo dostatek podkladů k objektivnímu rozdělení finančních prostředků záplavami postiženým oblastem. „Podle těchto údajů by nemělo být problémem peníze spravedlivě rozdělit podle skutečného stavu povodňových škod v jednotlivých krajích,“ dodal Jiří Šulc.

Připravili:       Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

                        František Zálewský, odd. informací a styku s veřejností

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.8.2002 / 29.8.2002 | Zveřejnit od-do: 29.8.2002-29.11.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém