Orientační nabídka


 

Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s.

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Českou tiskovou kancelář (Radka Fialová)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Česká tisková kancelář (Radka Fialová) ze dne 15. 2. 2005

 

Dotaz (v původním znění):

Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s. pozvat na mimořádnou tiskovou konferenci.Děkuji.

Hlavním tématem konference bude porušování zákonů České republiky a závazných Nařízení EU Krajským úřadem Ústeckého kraje, na základě něhož dochází k nenávratnému poškozování naší firmy.

dotazy :

1. Porušuje Ústecký kraj v této souvislosti zákony České republiky a závazná Nařízení EU ?

2. Ohradil se v minulosti kraj proti změně, tedy novému názvu Dopravní podnik Ústeckého kraje

     (prosím, jestli budeš mít po ruce starou tiskovou zprávu k tomuto ?)

3. Jak bude dále kraj postupovat vůči firmě Dopravní podnik Ústeckého kraje z tohoto hlediska ?

4. Jsou stanoveny nějaké podmínky k užívání názvu Ústecký kraj ? (popřípadě, přijala-li komise pro vnější vztahy nějaké usnesení k tomuto ?)

 

Odpověď:

Hned v úvodu musím zdůraznit, že Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s., si přivlastnil nejenom název Ústecký kraj, ale také jeho logo – aniž k tomu měl souhlas (pravidla pro užívání symbolů kraje jsou na našem webu vystavena a podané žádosti se průběžně vyřizují) užívá symboly kraje na svých webových stránkách. Také se ohrazuji proti názvu dnešní tiskové konference – DP ÚK jednostranně a velmi agresivně útočí na dobré jméno Ústeckého kraje, volí nekalé zbraně a jeho chování je v rozporu s dobrými mravy.

 

1. Ústecký kraj a ani jeho krajský úřad zákony České republiky nebo nařízení Evropské unie neporušují. Vyplývá to z několika právních stanovisek, která si kraj nechal zpracovat v průběhu korespondence s Dopravním podnikem Ústeckého kraje, a.s.. Z těchto stanovisek, opírajících se i o právní výklady Ministerstva dopravy ČR, vyplývá, že v průběhu poptávkového řízení, které nebylo výběrovým řízením pro rok 2005, k žádným pochybením proti zákonům České republiky nedošlo.

Co se týče údajného porušení nařízení Evropské unie: Krajský úřad Ústeckého kraje v poptávkovém řízení, které sloužilo k sběru informací pro další jednání, nezařadil v souladu se zákonem o silniční dopravě mezi kriteria požadavek vyplývající z Nařízení Rady (EHS) č. 1191/69 ve znění Nařízení č. 1893/91, čl. I odst. 5. Prokázání splnění těchto podmínek nebylo součástí kritérií výzvy, neboť jednoznačně vyplývá z ustanovení zákona o silniční dopravě a bude také zakotveno do textu uzavíraných smluv.

Rozhodnutí o tom, s kým Ústecký kraj uzavře smlouvy o závazku veřejné služby (zajištění základní dopravní obslužnosti), je výlučně vnitřní záležitostí kraje, v současné době se jedná o výkon samostatné působnosti.

 

2. Ano, ohradili jsme se okamžitě. Viz tisková zpráva ze dne 3.12.2005 a následně také 30.12.2005. Ohrazovali jsme se především proto, abychom informovali občany a všechny dopravce provozující veřejnou osobní dopravu, že tato firma není firmou Ústeckého kraje, ten s ní nemá nic společného (kromě smluv na zajištění dopravní obslužnosti, které na kraj přešly z ČSAD), nezaložil ji a ani v ní nemá obchodní podíl či jiné aktivity. Měli jsme a stále máme mnoho signálů zejména od starostů obcí, že jsou lidé názvem dopravního podniku zmateni a vyvozují z něj mylné závěry. Tím tedy došlo k naplnění našich obav, že cestující by mohli být uvedeni v omyl, pokud by se domnívali, že dopravní služby poskytuje či garantuje Ústecký kraj. Bohužel na služby dopravců má  kraj zatím minimální vliv, o čemž svědčí mj. prostředí a kvalita služeb na autobusovém nádraží v krajském městě.

 

3. a 4. Ústecký kraj nedal souhlas k užití svého jména v názvu firmy – tímto svévolným (byť legálním) použitím názvu Ústecký kraj v obchodním jménu soukromé firmy došlo de facto k přivlastnění se tohoto dopravce k Ústeckému kraji. Obecně platí, že klamavý a nepřípustný je název firmy, který obsahuje jméno jiné osoby než jejího vlastníka. Kromě toho se lze též dívat na věc jako na parazitování na jméně. Ochrana názvu je však věcí problematickou, přesto se Ústecký kraj od okamžiku, kdy bylo jeho jméno použito v názvu jiné firmy, o ochranu svého jména snaží. Situací se zabývala komise vnějších vztahů Rady Ústeckého kraje, která radě doporučila podniknout okamžité kroky k ochraně názvu Ústeckého kraje, dále podniknout právní kroky proti používání názvu Dopravní podnik Ústeckého kraje a také  konzultovat problém s odborníky v oblasti nekalé soutěže. Poslední slovo v této věci tedy ještě nebylo řečeno. 

 

Zmiňované tiskové zprávy jsou zde (klikněte Ctrl + levé tlačítko myši):

Ústecký kraj se distancuje od názvu Dopravní podnik Ústeckého kraje, a. s.:

http://www.kr-ustecky.cz/vismo/dokumenty2.asp?u=450018&id_org=450018&id=664308&p1=56376&p2=0&p3=

 

Dopravní podnik Ústeckého kraje, a. s. není firmou zřizovanou krajskou samosprávou:

http://www.kr-ustecky.cz/vismo/dokumenty2.asp?u=450018&id_org=450018&id=681496&p1=56376&p2=0&p3=

    

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 16.2.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 16.3.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém