Orientační nabídka


 

Dostane projekt obnovy Hadích lázní v Teplicích konečně zelenou?

hl
Lázeňská léčebna až pro 200 dětí s pohybovými poruchami v Hadích lázních v Teplicích. To je plán Jaroslava Třešňáka, který se ve čtvrtek 22. prosince 2016 přímo v Hadích lázní setkal s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem, náměstkem hejtmana Martinem Klikou a krajskou radní pro kulturu a památkovou péči Jitkou Sachetovou. Pozvání na setkání přijal primátor města Teplice Jaroslav Kubera, náměstkyně Radka Růžičková a náměstek Hynek Hanza.
 

 
 

Hadí lázně v Teplicích by po letech chátrání a devastace mohly znovu sloužit svému účelu. Společnost JTH objekt koupila a připravila návrhy na rekonstrukci. Zchátralou budovu ale musí nejdřív opravit a plánuje i přestavbu. Jeho záměr zatím naráží na odpor památkářů. Ti z odboru teplického magistrátu však k poslednímu předloženému návrhu vydali nesouhlasné stanovisko. Jaroslav Třešňák nyní čeká na vyjádření odboru památkové péče krajského úřadu, k němuž se odvolal.

Jaroslav Třešňák chce do Hadích lázní investovat kolem dvou set milionů korun. Dům bude stát odhadem 50 ‒ 70 milionů a 130 milionů budou stát nové technologie. Pod objektem je pramen, který by mohly lázně čerpat, objekt je napojen také na hlavní rozvod lázeňských pramenů. Protože v objektu s užitou plochou zhruba 1200 metrů čtverečních chybí ubytování, počítá se pouze s ambulantní léčbou. „Léčebná kúra trvá zhruba 45 minut, takže by rodiče přijeli, odevzdali dítě a zatím si na obnovené kolonádě vypili kávu,“ řekl Jaroslav Třešňák. „Počítám zhruba rok na stavební povolení a rok až rok a půl by trvaly samotné práce,“ uvedl Třešňák.

„Státní správa v přenesené působnosti musí být nezávislá. V zájmu památkové péče je, aby každá památka byla zajištěna. Pokud její využití může být původní, jako v tomto případě, je to ideální. Jestli zatím nedošlo k dohodě, jsem přesvědčen, že k ní dojít musí,“ řekl při setkání v Teplicích Vlastislav Ouroda, náměstek pro řízení sekce kulturního dědictví Ministerstva kultury.

Jednání se zúčastnil i poslanec Evropského parlamentu Jaromír Kohlíček.


Text a foto: K. Schön, JTH

hl

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 22.12.2016 / 22.12.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém