Orientační nabídka


 

Dotace pro autobusové dopravce

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Petra Soukala, Mladá fronta Dnes (Ondrej.Jirkovsky@mfdnes.cz)
 

 
 

Odpověď pro Petra Soukala, Mladá fronta Dnes (Ondrej.Jirkovsky@mfdnes.cz) ze dne 26.1.2006

 

Dotaz (v původním znění):

Vážený pane Janačíku, poslal jsem panu Krumpovi následující dotazy, ale jak jsem zjistil, je v Mostě, tak si dovoluji požádat o odpovědi Vás, tím spíš, že doprava je Vás rank.

1) Vloni kraj dotoval následující autobusové dopravce:

Dopravní podnik Ústeckého kraje

DP města Děčína

DP měst Chomutova a Jirkova

DP měst Mostu a Litvínova

DP Teplice

DP města Ústí n.L.

Petr Stejskal-Sportbus

Miroslav Ohem-Sado

Automobilová doprava Podbořany

 

Změnil se tento seznam pro letošní rok?

 

2) Se kterými už ÚK uzavřel smlouvu, a se kterými ještě nikoliv a ještě, tam, kde nejsou podepsány smlouvy, je možné říct proč?

 

3) Došlo u některých k redukci jejich požadavků na krytí ztráty z autobusové dopravy?

 

4) Je znám podíl jednotlivých dopravců na celkové autobusové dopravě v kraji? ( co do km, nebo co do dotace)  do 80%, dpukas.

 

5) Má kraj představu o kolik by měl DPÚK snížit svůj požadavek na krytí ztráty ve výši 313 mio?

 

6) A co ČD, pokročila nějak jednání od prosincové TK, kde pan Kolář vyjádřil přesvědčení, že se ČD a ÚK určitě dohodnou?

 

Odpověď:

1) V roce 2006 se jedná o celkem 10 dopravců: Autobusová doprava s.r.o. Podbořany, Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s., Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova, a.s., Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, a.s., Dopravní podnik města Děčína, a.s., Dopravní podnik města Ústí nad Labem, a.s., Dopravní podnik Teplice, s.r.o., Miroslav Ohem – SADO, Vilém Graupner - stroj. a stav. Údržba, Petr Stejskal – SPORTBUS.

 

2) Dodatky k smlouvám o závazku veřejné služby zatím nebyly uzavřeny s těmito dopravci: Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s., Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova, a.s. a Dopravní podnik města Děčína, a.s...  V brzké době bude podepsán dodatek s uvedenou děčínskou firmou, v těchto dnech probíhá dokončování posledních úprav textové části, přičemž se již nejedná o rozsah a celkovou výši prokazatelné ztráty. Uzavření dodatku smlouvy s Dopravním podnikem měst Chomutova a Jirkova, a.s. souvisí s určením rozsahu drážní dopravy, dotované v tomto roce.

 

3) O stanovení obsahu rozsahu objednávaných kilometrů a výši dotace kraj vyjednával se všemi dopravci. Lze říci, že až na výjimky dosáhl dohody, v níž se s dopravci dohodl na 2% navýšení dotace oproti roku 2005. Dopravci po kraji požadovali v tomto roce objednání celkem 15,782 milionů kilometrů, avšak rada kraje stanovila jako maximální rozsah 14,029 milionů km.

 

4) Sedm uzavřených dodatků smluv o závazku veřejné služby v autobusové veřejné dopravě představuje přibližně 1,317 milionů km, jde tedy o přibližně 1/14 kilometrů objednávaných Ústeckým krajem. Vzhledem k neuzavřeným jednáním o zbývajících dodatcích smluv by nebylo vhodné uvádět přesnější údaje, zvláště když k tomu sami dopravci nedali souhlas.

 

5) Ústecký kraj ve svém návrhu dodatku navrženého Dopravnímu podniku Ústeckého kraje, a.s., požaduje 11,006 milionů km (v roce 2005 zajistil Dopravní podnik ústeckého kraje, a.s., v závazku veřejné služby pro Ústecký kraj 11,275 milionů km při úhradě prokazatelné ztráty ve výši 181,8 milionů korun), kdy v souladu s usnesením ZÚK a RÚK může úhrada prokazatelné ztráty dosáhnout maximální výše 180,5 milionů korun v tomto roce. Požadavek dopravce se s možnostmi Ústeckého kraje rozchází o přibližně 131 milionů korun oproti roku 2005, konkrétně představuje procentuální nárůst nákladů na jeden km o 11 % a nárůst finančních prostředků požadovaných na úhradu prokazatelné ztráty o 72 %.

 

6) Jednání s představiteli Českých drah, a.s. o smlouvě o závazku veřejné služby nejsou stále uzavřena. Pokračují snahy nalézt konsensus v možnostech Ústeckého kraje, jehož zastupitelstvo určilo, že na základní dopravní obslužnost v drážní dopravě z krajského rozpočtu uvolní 358,9 milionů korun (včetně trolejové a tramvajové dopravy) a požadavcích ČD, a.s., jejichž zatím poslední známý návrh je ve výši 422 milionů korun.

 

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 26.1.2006 / 26.1.2006 | Zveřejnit od-do: 26.1.2006-26.2.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém