Orientační nabídka


 

Dotazy k 7. schůzi Rady Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Deníky Bohemia (Karel Lapáček)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Deníky Bohemia (Karel Lapáček) ze dne  31. 3. 2005

 

Dotaz (v původním znění):

Dobrého dne přeji,

jak jsem avizoval po skončení tiskové konference dne 30. 3. 2004 k 7. schůzi Rady Ústeckého kraje, zasílám níže dotazy, které jsem už nestačil položit v časovém termínu vyhrazeném pro konferenci, jelikož svůj den měla opět Eliška Cesarová a do její spršky dotazů jsem nechtěl zasahovat.

 

 

Odpověď:

1. k bodu 6.5 - proč rada schválila s použitím 2 milion korun na pořízení systému GPS u vozidel zajišťující údržbu silnic I. třídy? Z jakého důvodu je pro správu tento systém třeba?

Jednou z podmínek účasti Správy a údržby silnic Ústeckého kraje na výběrovém řízení na údržbu silnic I. třídy v kraji je vybavení vozidel systémem GPS do 1. listopadu 2006.

 

2. k bodu 6.16g - proč nebyl poskytnut příspěvek kynologům z Roudnice nad Labem? O jak velkou částku se jednalo a na co byla určena?

Požadavků na příspěvek z fondu hejtmana chodí mnoho, k dispozici jsou v rozpočtu pouze 2 miliony korun na celý rok. Je na zvážení nejprve komise vnějších vztahů, posléze rady a případně zastupitelstva, které akce podpoří a které ne. Přidělování financí se řídí zásadami a na příspěvky není žádný nárok. Záleží na tom, o jakou akci jde, jakým způsobem zde bude prezentován kraj, jaký dosah akce má atd. V tomto konkrétním případě jde o akci, jejíž náklady by se daly bez obtíží pokrýt ze sponzoringu. Ostatně jak je také uvedeno v žádosti, sponzoři organizace a zároveň těchto akcí jsou konkrétní firmy. Kynologové žádali o cca 25 000 korun na výběrovou soutěž pro Mistrovství světa a mistrovství ČR ve sportovní kynologii a  38. ročník Podřipského poháru. 

 

3. k bodu 7.29 - na co vše je určena dotace ve výši 16 123 000 korun?

Rada Ústeckého kraje krajskému zastupitelstvu doporučila 14 žádostí, mezi jinými projekt kanalizace a čističky odpadních vod Úhošťany s dotací 1,8 milionů korun, 3,5 milionů korun na pořízení projektové dokumentace pro akci „Vodovod Velký Újezd“ v obci Žitenice nebo 2,4 milionů korun pro Sdružení pro zlepšení vodohospodářských poměrů ve Šluknovském výběžku na pořízení projektové dokumentace a zpracování žádosti o podporu z Kohezního fondu EU, včetně studie proveditelnosti.  

 

4. k bodu 7.54 -  čeho se týká vyjímka z počtu žáků? Zcela ruší minimální počet žáků ve třídě nebo skupině? Co to v praxi znamená?

Touto výjimkou se stanovují nejvyšší počty žáků ve třídách. Zřizovatel školy může povolit výjimku do 4 dětí, žáků a studentů z počtu stanoveného prováděcím právním předpisem a do 20 % ze stanoveného počtu. S ohledem na počet škol, které Ústecký kraj zřizuje, adekvátní počty tříd, pro které lze potenciálně žádat o výjimku a velký objem administrativy, kterou si vyřizování žádostí vyžádá, doporučil krajský odbor školství, mládeže a tělovýchovy zřizovateli, udělit generální výjimku v případě, že půjde o počet žáků ve třídě vyšší než 30 (maximálně  34 žáků). 

 

5. k bodu 8. 12  - bylo by možné získat přehled pohledávek Ústeckého kraje a příspěvkových organizací zřizovaných krajem?

pozn. zřejmě bod 8.2 - Celková výše pohledávek u příspěvkových organizací Ústeckého kraje k 31. prosinci 2004 po lhůtě splatnosti byly 230,7 milionů korun, z toho největší část tvořily pohledávky v oblasti zdravotnictví ve výši 179,6 milionů korun a školství ve výši 44,2 milionů korun. K nim je nutno připočíst je pohledávky Ústeckého kraje ve výši 5,3 miliony korun. Z toho 2,3 miliony korun tvoří pohledávky za nájemci bývalých objektů škol v přírodě.

 

6. k bodu 8.21 - proč bylo odsouhlaseno pro Nemocnici Teplice zvýšit maximální rámec revolvingového úvěru na 50 milionů korun a pro Nemocnici Most zvýšit rámec kontokorentní úvěru na 40 milionů korun? Proč se výše úvěrů musí navyšovat a naopak nedochází ke snižování?

O zvýšení limitu zažádaly nemocnice v souvislosti s prodloužením splatnosti faktur za zdravotní výkony od zdravotních pojišťoven až na dva měsíce v souvislosti s novou vyhláškou MZ ČR č. 50/2005 Sb., o úhradách zdravotních výkonů. Nemocnice Teplice i nemocnice Most používají úvěr k překlenutí časového nesouladu mezi výplatami mezd zaměstnanců a úhradami od zdravotních pojišťoven za léčebnou péči, aby se vyhnuly druhotné platební neschopnosti.

 

7. k bodu 8.27 - co vše se chystá prodat a s jakým předpokládaným ziskem, tedy kolik by mělo do fondu přijít prostředků?

Odpověď si žádá delší dobu na zpracování.

 

8. k bodu 8.34 - proč nebyla schválena dotace? Vejprty byly v minulých týdnech silně zasaženy přívalem sněhu. Dostanou Vejprty požadovanou sumu peněz ze stávajících dotačních titulů?

Žádost Vejprt nedoporučila Finanční komise. Konstatovala, že poskytnutí dotace by bylo nesystematické s ohledem na ostatní obce Ústeckého kraje, neboť každá obec má své specifické problémy, které nelze řešit z prostředků kraje. Městu Vejprty již byly poskytnuty k 31. prosinci 2004 finanční prostředky ve výši 899 tisic korun z Fondu rozvoje Ústeckého kraje na projektovou dokumentaci na odbahnění rybníku ve Vejprtech, na územní plán města Vejprty a na rekonstrukci interiéru kostela sv. Martina a 1,2 milionů  z Fondu reprodukce majetku obcí na rekonstrukci oken v objektu ZŠ. Vejprty ovšem mohou požádat o dotaci v rámci už běžících dotačních programů, kterými jsou Fond rozvoje Ústeckého kraje a Reprodukce majetku obcí Ústeckého kraje.

 

9. k bodu 8.35 - proč nebyla poskytnuta dotace?

Žádost žádosti Fotbalového klubu Teplice nedoporučila Finanční komise. Poskytnutí dotace by podle ní bylo nesystematické s ohledem na existující dotační mechanismy kraje.

 

10. k bodu 9.4 - do kdy se předpokládá provedení auditu?

Rada Ústeckého kraje uložila ředitelce krajského úřadu Mgr. Lydii Šťastné předložit zprávu o  závěrech a doporučeních personálního auditu do 30. června 2005.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.4.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 4.5.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém