Orientační nabídka


 

Dotazy na hejtmana Jiřího Šulce na téma srovnání krajů

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Vladěnu Maršálkovou a Petra Soukala, MfD (Vladena.Marsalkova@mfdnes.cz)
 

 
 

Odpověď pro Vladěnu Maršálkovou a Petra Soukala, MfD (Vladena.Marsalkova@mfdnes.cz)ze dne 20. 3. 2007

 

Dotaz (v původním znění):

 Dobrý den, zpracováváme tematickou stránku do zítřejšího vydání a rádi bychom zísdkali, pokud možno v průběhu dnešního dne, vyjádření hejtmanan Jiřígho Šulce k níže uvedeným dotazům.

1.         Co by se v kraji mělo zlepšit, aby se tu lépe žilo?

2.         Co se vám naopak v kraji velmi líbí?

3.         Jak lze řešit vysokou nezaměstnanost, zejména na Mostecku?

4.         Na Ústecku přibývá nezaměstnastných v posledních dvou letech, Jaké vidíte řešení?

5.         V UK je vysoká potratovost, obecně nejhorší zdravotní stav populace – jaké cesty k zlepšení zdravotního stavu obyvatel vidíte vy?

6.         UK se lidé stěhují do jiných krajů, co kraj dělá pro jejich udržení v regionu? 

Děkujeme

 

Odpověď:

1. Ústecký kraj je poznamený desetiletími drancování nejen životního prostředí, ale devastacemi v krajině a poválečnými odsuny v pohraničí. Dále to byly metody vládnutí komunistické strany, jenž  i zde vedly i k hluboké kulturní a morální devastaci. Zdejší obyvatelé neříkají tak často jako jihočeši, že žijí právě tady – nemají k našemu regionu tu správnou generační vazbu. Proto je nejdůležitější, aby byly nejen zahlazeny staré jizvy po nešetrné hnědouhelné těžbě, či barbarské likvidaci téměř stovky měst a obcí ale především, aby se zdejší obyvatelé začali cítit v našem regionu skutečně DOMA. Jak by ale mohli, když jich statisíce byly nahnány do panelových sídlišť? Proto se soustřeďujeme na změnu tohoto postoje, tomuto cíli podřizujeme v podstatě veškeré kroky, o kterých jako krajské zastupitelstvo můžeme rozhodnout. Od investic do silnic, přes školství a zdravotnictví po rozvoj turistického ruchu a volnočasových aktivit.

 

2. Ústecký kraj je jedinečný svou rozmanitostí. Z jednoho konce na druhý ho přejedete autem za několik hodin a na své cestě narazíte jak na strmé hory, tak na nížiny, obdělaná pole a bohužel i na krajinu dost poznamenanou průmyslem. Kraj ale přesto nabízí nepřebernou pestrost přírodního i kulturního bohatství, nemůžete něm říct, že je to rovina s rybníky, nebo zalesněné hory protnuté dálnicí, jako o jiných regionech. Na našem území leží přes 6,5 tisíce kulturních a přírodních památek a mohu potvrdit, že každá z nich stojí za vidění. Zahrada Čech, Porta Bohemica, České Švýcarsko, větrná Milešovka, labské nížiny, zámky s galeriemi, siluety romantických hradů, mám pokračovat?

 

3. Ústecký kraj se podílí na aktivní podpoře zaměstnanosti obyvatel, zejména v oblastech, kde jsou lidé bez práce dlouhodobě. Třebaže by mělo jít  především o úlohu státu, nezříká se této odpovědnosti za své občany. Proto také obecně podporujeme výstavbu průmyslových zón, kterých je v kraji přes třicet, především budujeme tu svoji, Triangle, na bývalém letišti v Žatci, která i mostecku, stejně jako průmyslová zóna Joseph, nabídne přes tisíce pracovních příležitostí. Na Triangle jich bude do jednoho roku přes 4000, kdo je bude chtít využít, ten tuto nabídku přijme. Důsledek restrukturalizace těžebního a uhelného půmyslu je zde ale stále patrný, s jeho následky se Mostecko bude vyrovnávat ještě několik let.

 

4. Ústecký kraj podporuje drobné a malé podnikatele, velké firmy se o sebe postarat umějí. Nedává ale přednost jedné konkrétní oblasti před jinou, podpora krajské samosprávy je rovnoměrně rozložena do celého regionu. Pokud na Ústecku stoupá nezaměstnanost, otázka po nápravě musí být položena především místní samosprávě. My samozřejmě její záměry jak ekonomicky oživit region, pokud najdou podporu v krajském zastupitelstvu, podpoříme.

 

5. K potratovosti nechtěné, která souvisí se zdravotním stavem mladých žen nebo potenciálních rodiček,  mohu říci, že to samozřejmě souvisí s věkovým a sociálním složením obyvatelstva, především v jeho minoritních skupinách, které péči o vlastní zdraví nemají právě na předním místě hodnot. Tady se stále ještě projevuje desetiletí předcházejícího „režimu“. Doba stálých inverzí, zákazy vycházení, školy v přírodě, které režim vydával za svůj plus; to vše se na zdraví lidí a také na přístupu lidí k vlastnímu zdraví, podepsalo. Existuje ale i chtěná potratovost, to však problém sociální, související také s velmi nízkou mírou mírou vzdělanosti v kraji. Cesty ke zlepšení ale už existují. Máme opravdu špičkovou evropskou nemocnici, kterou je Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Chráníme životní prostředí, trváme na zavádění nových moderních technologií, šetrných k životnímu prostředí. Chceme, aby se postupně zdraví našeho obyvatelstva zlepšovalo, ale především to musí chtít lidé sami! 

 

6. Mladší generace nemají k tomuto kraji tak výraznou vazbu jako je tomu jinde, kde nedocházelo k násilnemu přesídlování celých území. Nezapomínejme také, že lidé se dnes mohou stěhovat kamkoliv, do jiných částí naší země, do celé Evropy - dříve na nic takového nemohli ani pomyslet. My ale chceme mladé lidi v kraji udržet, hlavně studenty. Těm nejlepším vysokoškolákům dáváme stipendia, za poslední čtyři roky to bylo 7,2 milionu korun. Nezapomínejme, že kraje zatím existují jen málo let na to, aby mohly skutečně účinně ovlivňovat dění na svém území. Teprve v posledních pár letech se nám daří výrazněji investovat do silniční infrastruktury, do škol které zřizujeme, několik let jsme řešili předlužené nemocnice, které nám stát předal a které se teprve nyní dostávají z červených čísel. Věřím, že do pěti let kraj dokáže nabídnout každému, kdo o to bude stát, skutečně příjemné místo k životu.

 

 

Připravila: Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 24.4.2007 / 24.4.2007 | Zveřejnit od-do: 24.4.2007-24.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém