Orientační nabídka


 

Dovolená v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Nikol Bernátovou, Impulsy Severozápadu (nikol@alwac.cz)
 

 
 

Odpověď pro Nikol Bernátovou, Impulsy Severozápadu (nikol@alwac.cz) ze dne 18. 6. 2007

 

Dotaz (v původním znění):

Dobrý den pane Janačíku,

prezentaci do prázdninového čísla bychom zvolili formou anketní otázky na níže uvedené osobnosti.

termín dodání je 18.6.2007.

 

Kam doporučujete jet na dovolenou v Ústeckém kraji?

1, hejtman Jiří Šulc

2, náměstek Petr Fiala

3, náměstek Radek Vonka

4, ředitelka KÚ Lydie Šťastná

5, ved. odb. regionálního rozvoje Zuzana Kadlecová ved.

6, ved. odb. kultury a památkové péče Petr Novák

7, ved. odd. životního prostředí Tomáš Burian

8, ved. odb. cestovního ruchu Jiří Válka

 

Odpovědi na anketní otázku Kam doporučujete jet na dovolenou v Ústeckém kraji?

 

Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje

Považuji Ústecký kraj za nejkrásnější ze všech krajů České republiky, proto nedokážu doporučit pouze jedno místo. Napadá mě jich hned několik. Například Tisské stěny – pískovcové skály u obce Tisá. Mají neobyčejně bizarní tvary, a dá se chodit i po jejich vrcholcích, takže o krásné výhledy při procházkách není nouze. Můžete si odtud vyšlápnout i na nedalekou nejvyšší stolovou horu u nás - Děčínský Sněžník, ze které je nádherný výhled do kraje. Je odtud dobře vidět také České Švýcarsko – další místo, které mohu pro dovolenou jen doporučit. Méně už se ale ví o Českém Středohoří. Přitom tamní krajina je jedinečná a pro příjemnou dovolenou ideální. Cílů pro výlety je tu nepočítaně - Milešovka, Lovoš, Házmburk, Opárenské údolí, Dubický kostelík a tak dál. Na své si v mírně zvlněné krajině přijdou i cyklisté. Odtud je pak kousek k údolí Labe, kde zase mohu doporučit především vinařskou oblast kolem Velkých Žernosek. Labe se tu krásně klikatí, a víno dobře chutná.

 

Radek Vonka, náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje

Ústecký kraj toho nabízí tolik, že se nedá odbýt jen jednou dovolenou. Ovšem kdo jeho krásná místa ještě nezná, měl by náš region začít poznávat od severu k jihu. Takže doporučuji alespoň týden výletů, cykloturistiky a pro ty co opravdu rádi poznávají vše nové i koňmo, v Národním parku Českosaské švýcarsko na severu Děčínska. Tamní nepřeberná nabídka služeb ještě získá znovunavrácením osobní říční plavby, pokud to tedy vodní stavy na Labi dovolí. Čili, na dovolenou se odjíždí lodí z Ústí nad Labem do Hřenska a potom přijdou už jen muka nerozhodnosti kam vyrazit. Jesli k Pravčické bráně, nebo k  54 m vysokému smrku v Zadních Jetřichovicích, projet se lodičkami soutěskami říčky Kamenice nebo potrénovat golf v Janově u Hřenska. A ještě jednu nespornou výhodu má tato krajina, aspirující na zápis přírodních památek UNESCO - mnohde nejdou mobilní telefony, to už je skutečně vzácnost, která k dovolenkové náladě a uvolnění jen přispěje.

 

Petr Fiala, náměstek hejtmana Ústeckého kraje

Zkuste to jako já: Letos se chystám s rodinou na několik dní až nahoru na sever, do Šluknovského výběžku. Seženu si pronájem chalupy či pokoje v nějakém hezkém penzionku a na polodenních i celodenních výletech budeme poznávat a znovu obdivovat zdejší půvabnou krajinu a výhledy z rozhleden. Budeme chodit pěšky podle perfektních turistických průvodců, které vydává Ústecký kraj, nebo na kole. Cyklistům vřele doporučuji náš internetový www.cykloportal@kr-ustecky.cz –Ústecký kraj na kole v návaznosti na sousední Sasko v Německu. Dostanou se podle něj a po hezkých cyklotrasách třeba k mým oblíbeným zámkům i v jiných končinách kraje – Velkému Březnu, Ploskovicím, Duchcovu nebo Krásnému Dvoru.

 

Lydie Šťastná, ředitelka Krajského úřadu Ústeckého kraje

Byla bych špatným patriotem, kdybych na první místo v pozvánce do kraje nezařadila své rodné  město Chomutov. Sem bych směle pozvala také své hosty jak ze zahraničí, tak tuzemska. Chomutov se během krátké doby doslova změnil k nepoznání a klidně se může srovnávat s jinými  ukázkovými místy, kupříkladu v kraji jihočeském nebo těmi na Moravě. Nabídla bych jistě  prohlídku historického centra, ale především ojedinělého zooparku, kterým se Chomutov pyšní oprávněně. Tady totiž  žijí zvířata volně v symbióze a především v prostředí, které je citlivě skloubeno i s dalšími  stavebními prvky, jenž zoopark působivě doplňují a vytvářejí tak praktický dokonalý soulad přírody s městem. Pokud bych chtěla vzít své hosty kousek za humna,  byl by to jistě Děčín a jeho okolí, Hřensko a Jetřichovice. Kdysi byl Děčín pro mne jen tranzitním městem a netoužila jsem zde ani zastavit a vystoupit. Dnes už vím, že moje pocity byly vůči Děčínu zaujaté. Do těchto míst našeho kraje rozhodně stojí za to vzít každého,  komu se chcete pochlubit a ukázat mu krásný kout našeho Ústeckého kraje.

 

Zuzana Kadlecová, vedoucí odboru regionálního rozvoje

Několik dovolených jsem v našem kraji už prožila a co mi chybí do pomyslné sbírky, to je pobyt v Teplických lázních, který bych si opravdu ráda jednou dopřála. Koupila bych si nějaký program zaměřený pro nás ženy a nechala se opečovávat a hýčkat. Teplice prošly ohromnou proměnou a stávají se skutečným lázeňským městem se vším všudy, jak tomu bylo v 18. a 19. století. Takže, jestli vám dovolené u moře zevšedněly a tzv. aktivní dovolená, na kolech nebo vůbec sportovně zaměřená, také není to pravé pro vás, vyzkoušejte největší lázně na severu Čech.

 

Petr Novák, CSc., vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu

Každému mohu doporučit České středohoří. Je tam klid, ticho a slovy básníka nostalgicky zamyšlená krajina. Tahle část našeho kraje je stále ještě turisty ze zbytku země neobjevená, a nezaslouží si to. Zkuste vyrazit na turistické „výpravy“ třeba na na Košťálov nad Třebenicemi či na Kletečnou, pokud si netroufáte rovnou na Milešovku. Mimořádně krásná je také krajina kolem Peruce, zdatnějším turistům vybírám Bořeň nad Bílinou, ale také kopce Raná a Oblík na Lounsku s unikátní květenou –hlaváčkem jarním či stepní travou jež sluje „Ivanovy vousy“. Každému doporučím i další výlety; přijďte za mnou každou první sobotu v měsíci na Nový Hrad v Jimlíně, kde dělám občas průvodce. Je to opravdová učebnice architektury!

 

Tomáš Burian, vedoucí oddělení životního prostředí krajského úřadu

V Ústeckém kraji je mnoho oblastí, které se vyznačují působivou scenérií i soustředěním přírodních a kulturních pamětihodností. Já bych doporučil návštěvníkům například dolní Poohří – území, jehož charakter udává meandrující tok řeky Ohře mezi Louny a Terezínem, doprovázený nejen krásnými lužními lesy rozkvétajícími na jaře záplavou bledulí, ladoněk, orsejů nebo dymnivek, ale i historickými komplexy starých šlechtických sídel a parků, představovaných  například historickými areály v Libochovicích, Pátku, Budyni nad Ohří nebo v Doksanech. Mimořádnou estetickou působivost této staré kulturní krajiny potvrzuje i zřízení přírodního parku Dolní Poohří, který dnes zahrnuje podstatnou část tohoto území na okrese Litoměřice. Myslím, že se jedná o oblast v rámci Ústeckého kraje i České republiky ojedinělou a návštěvníky neprávem opomíjenou. Svým rovinatým a nížinným charakterem je velmi vhodná hlavně pro rekreační cykloturistiku.

 

Jiří Válka, vedoucí oddělení cestovního ruchu krajského úřadu

Pokud chcete strávit nádhernou letní dovolenou určitě bych Vám doporučil Krušné hory, které uspokojí téměř každého. Především těm, kteří naše hory již dlouho nenavštívili. Krušné hory se za posledních 20 let změnili k nepoznání. Pro sportovně založené turisty nabízí velké množství značených turistických tras a cyklotras. Pro dopravu na hřebeny Krušných hor mohou méně zdatní cyklisté využít cyklobusy, nejdelší lanovou dráhu na Komáří vížku, případně vlak. Protože k létu patří voda tak nesmíme zapomenout na aquapark v nedalekém Klášterci nad Ohří, Nechranickou přehradu a Kamencové jezero. V případě nepřízně počasí můžete navštívit kryté aquaparky v Mostě či v Teplicích. Milovníci historie a památek si určitě vyberou k návštěvě některý ze zámků, hradů a dalších památek. Návštěvník této části kraje by si určitě neměl nechat ujít návštěvu Podkrušnohorského zooparku v Chomutově a také některou z akcí na autodromu nebo hipodromu v Mostě. A pokud již budete v Mostě určitě navštivte zdejší polygon, jediný svého druhu v České republice, na kterém můžete absolvovat výuku bezpečné jízdy.

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 17.9.2007 / 17.9.2007 | Zveřejnit od-do: 17.9.2007-17.10.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém