Orientační nabídka


 

DPÚK nemá žádné právo na peníze, které vyžaduje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
V souvislosti s trvajícím sporem Ústeckého kraje s Dopravním podnikem Ústeckého kraje a.s. (DPÚK) je potřeba vysvětlit několik důležitých pojmů.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 10.8.2006

 

DPÚK nemá žádné právo na peníze, které vyžaduje

 

V souvislosti s trvajícím sporem Ústeckého kraje s Dopravním podnikem Ústeckého kraje a.s. (DPÚK) je potřeba opět vysvětlit několik důležitých pojmů. 

     DPÚK svým názvem, ve kterém používá sousloví Ústecký kraj, trvale navozuje u veřejnosti klamný dojem, že se jedná o společnost s krajem propojenou či spřízněnou. „V souvislosti s činností společnosti DPÚK se na mě i další zástupce Ústeckého kraje stále obracejí občané a právnické osoby s domněnkou, že DPÚK je společností, na jejíž činnosti a řízení se kraj kapitálově či jinak podílí. Veřejnost je tak zmatena zejména samotným zněním názvu firmy, které vyvolává tento mylný dojem. Proto zdůrazňuji, že DPÚK je a vždycky byla na Ústeckém kraji zcela nezávislá a soukromá společnost se sídlem v Praze, která nedostala k užívání sousloví Ústecký kraj jakékoli svolení,“ uvedl hejtman Jiří Šulc. Proto Ústecký kraj vyzval již před časem DPÚK, aby změnil obchodní firmu tak, aby nadále nenavozovala mylný dojem, že je firma jakýmkoli způsobem propojena či spřízněna s Ústeckým krajem.

     DPÚK stále tvrdí, že má nárok na peníze z krajského rozpočtu. Cena požadovaná ze strany DPÚK však není v souladu s platnou legislativou, a to ani ve vztahu k minulosti ani ve vztahu k současnosti. Ve vztahu k údajným dlužným částkám minulosti není cena oprávněná, jelikož vysoce přesahuje cenu, se kterou sama DPÚK ve smlouvě vyjádřila svůj bezvýhradný souhlas. Ve vztahu k současnosti nejsou požadavky DPÚK oprávněné z toho důvodu, že DPÚK již není dopravcem, který by provozoval dopravu v závazku veřejné služby a měl tudíž jakýkoliv nárok na úhradu tzv. prokazatelné ztráty. Výjimku v tomto ohledu tvoří ve vztahu k určeným spojům pouze období od 8.8. do 8.9. 2006, pro které bylo DPÚK ve správním řízení nařízeno poskytovat dopravní služby. Za toto období náleží DPÚK finanční kompenzace, jejíž oprávněnost a výše budou předmětem separátního správního řízení.

     Ohledně výběru dopravce, který bude poskytovat dopravní služby v závazku veřejné služby, vychází DPÚK z naprosto mylného a lživého argumentu, že jej jeho tradiční postavení coby dominantního dopravce a schválený privatizační projekt opravňují plnit závazek veřejné služby a dostávat dotace ve formě prokazatelné ztráty neomezeně i do budoucna zcela bez ohledu na jeho nákladovou efektivitu. Pokud však objektivně na trhu existují dopravci, kteří jsou schopni závazky veřejné služby plnit nákladově efektivněji a za menší úhradu prokazatelné ztráty, postupoval by kraj v rozporu se zákonem a evropským právem, pokud by si i nadále objednával závazky veřejné služby od DPÚK.

 

 

připravila : Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.8.2006 / 10.8.2006 | Zveřejnit od-do: 10.8.2006-10.9.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém