Orientační nabídka


 

Dva dny Žatecké Dočesné

Dočesná
Česko-slovenské slavnosti piva (a chmele) jsou podtitulem již 54. Žatecké Dočesné. V pátek a v sobotu 2.-3. září bude patřit Žatec oslavám končí sklizně chmele, zábavě, pivu a řadě doprovodných akcí.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 2. září 2011

První písemná zmínka o Žatci je přes tisíc let stará a jenom o tři sta let kratší je tradice pěstování chmele v této části dnešního Ústeckého kraje. Také proto je Žatecká Dočesná největší akcí svého druhu u nás i v sousedních zemích. Ke světoznámé odrůdě zdejšího chmele -poloraného červeňáku – se vloni dostal do povědomí veřejnosti také žatecký Chrám chmele a piva, světový unikát. Letošní slavnosti tak budou po roce zase nejen oslavou chmele a piva, ale také nabídnou zajímavé turistické cíle a objekty související s výrobou piva.

   Čtyřiapadesátá Dočesná bude zahájena fanfárami a nástupem Chmelobrany již dnes v 18 hodin na Náměstí Svobody, konkrétně na RWE hlavní scéně; u autobusového nádraží bude celý večer patřit country a trampské hudbě TENZA country scéna. Obě společnosti napsané versálkami jsou mezi hlavními sponzory letošní žatecké slávy, jedním z partnerů místních organizátorů je rovněž Ústecký kraj. Proto také, při sobotním zahájení hodinu po poledni na centrálním náměstí, pozdraví Žatečany a návštěvníky slavností z celé země i hejtmanka Jana Vaňhová.

   Pátek i sobota mají být slunečnými dny počínajícího babího léta, a proto se dá očekávat, že padne návštěvnický rekord. I program je nabitý vystoupeními hudebních skupin všech žánrů, divadlem, ukázkami dobových řemesel, soutěžemi pro děti i dospělé, výstavami domácího zvířectva a  rovněž se tu uskuteční celostátní setkání sběratelů pivních etiket a kuriozit.  Ale abychom nezapomněli –hlavní roli budou hrát dnes a zítra v Žatci chmel a pivo. O přízeň milovníků zlatého moku se budou ucházet téměř dvě desítky pivovarů z celé ČR s pěti desítkami druhů piva a v sobotu po zahájení se na žateckém náměstí představí finalistky soutěže Miss chmele a piva, které budou česat chmel a tančit s korbelem piva na hlavě.

   Po oba dny se dostanete zadarmo ke všem scénám a na každé vystoupení (Framus Five s Michalem Prokopem, Wabi Daněk, Zelenáči a další vždy v pátek; v sobotu například slovenská No Name, Olympic s Petrem Jandou nebo zítra v deset večer vystoupení BSP, tedy Baláže, Střihavky a Pavlíčka). Využijte také návštěvy Dočesné k prohlídce Chrámu chmele a piva nebo sousedního Chmelařského muzea (v pátek a v sobotu vždy od 10 – 17 hodin).

  Pokud čtete pozvánku na 54. Žateckou Dočesnou tady, na krajském webu, máte připojení na internet a klikněte si ještě tady: http://www.docesna.cz/.

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 2.9.2011 / 2.9.2011 | Schváleno / Zrušeno: 2.9.2011 / 1.10.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém