Orientační nabídka


 

Dva roky od ničivých povodní z léta 2010

a
Povodně z enormních místních srážek nebo z rozvodněného Labe a dalších řek a říček v regionu jsou v našem kraji, žel, dost obvyklým, i když nepravidelným jevem. Nejničivější byly povodně z druhé poloviny srpna 2002, kdy škody přesáhly 11 miliard korun. To je už deset let!
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 7. srpna 2012

Voda kraj pustošila i v roce 2003, 2006, 2009 nebo v červnu 2010. Velké škody jsme ovšem zaznamenali také přesně přes dvěma roky, kdy 7. a 8. srpna přišla zkáza hlavně na Děčínsko. Vytrvalé a prudké lijáky v sobotu a v neděli rozvodnily především říčku Kamenici i další menší toky a na řadě z nich byl vyhlášen 3. povodňový stupeň. Desítky obcí byly poškozeny, také majetek stovek občanů a nejvíce škod utrpěl samotný Ústecký kraj na silnicích a mostech. Hned v sobotu vpodvečer byl svolání za řízení hejtmanky Krizový štáb Ústeckého kraje, jenž začal s koordinací prací při odstraňování prvotních škod i s výhledem na konečnou obnovu území. Byl vyhlášen stav nebezpečí pro celé území okresu Děčín. Škody ovšem postihly i některé obce okresu Ústí n.L. (Tisá, Libouchec, Těchlovice, Malé Březno, Povrly a další) či Litoměřice. Prvotní škody úhrnem přesáhly 100 milionů korun, náklady na obnovu území byly později z hlášení všech poškozených subjektů (kraj, obce, České dráhy, firmy, podnikatelé atd.) vyčísleny sumou dvě miliardy korun. Už v neděli 8. srpna navštívili postižené území hejtmanka Jana Vaňhová a její náměstci Pavel Kouda a Arno Fišera, zapojili se do koordinace práce složek Integrovaného záchranného systému ÚK, zajímali se o potřeby občanů a krizovou situaci řešili s jednotlivými starosty. Významnou měrou se na odstraňování škod podílela Armáda ČR (ta později postavila asi deset provizorních mostů), profesionální i dobrovolní hasiči, životy zachraňovali členové Zdravotnické záchranné služby a například Letecká záchranná služba evakuovala vrtulníkem z postižených území 21 osob. Neocenitelná byla také pomoc neziskových humanitárních organizací, třeba společnosti Člověk v tísni, ADRA, oblastních charit, Spirály, Dobrovolnického centra nebo Českého červeného kříže.  

   V pátek 13. srpna už byly na celém postiženém území obnoveny dodávky elektřiny i plynu, v 15 obcích zůstaly ještě cisterny s pitnou vodou. Ústecký kraj uvolnil finanční prostředky alespoň na první nejnutnější odstraňování škod,  významnou pomocí byly také finanční dary od Asociace krajů ČR, šesti krajů z Čech i Moravy a Slezska, firem, podniků a významných společností. Byla také vyhlášena veřejná sbírka –Konto povodeň – DC. Brzy po opadnutí vody začalo fungovat Centrum humanitární pomoci v České Kamenici, kam si jezdili zástupci ze všech šedesáti poškozených obcí pro čisticí a hygienické prostředky, nářadí, balenou vodu či vysoušeče.   

   V sobotu 21. srpna 2010 byl odvolán stav nebezpečí. Obnova území koncem srpna před dvěma roky začala... 

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem,

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

1
Hřensko, 7. srpna 2010...

2
Těchlovice na Ústecku...

3
Ihned po opadnutí vody přijela hejtmanka Jana Vaňhová do Hřenska a jednala s tehdejším starostou Josefem Černým...

4
Pracovníci CHP v České Kamenici poskytovali humanitární pomoc,

přístroje či nářadí zakoupené z prostředků Ústeckého kraje i mnohých dárců...

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 7.8.2012 / 7.8.2012 | Schváleno / Zrušeno: 7.8.2012 / 6.9.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém