Orientační nabídka


 

Dvě bruselské konference v rámci Czech Reg Days

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
a
Minulý týden, konkrétně 31. března a 1. dubna, se v sídle Výboru regionů v bruselské Rue Belliard zúčastnili dvou mezinárodních konferencí také zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje. Účastníkům konferencí byly k dispozici rovněž materiály, kterými Ústecký kraj dokladoval svoji spolupráci s partnery z jiných zemí.
 

 
 

Tisková zpráva ze 6. dubna 2009

V rámci společné iniciativy  zastoupení jednotlivých krajů České republiky v Bruselu, která jako Czech Reg Days zahrnuje celou řadu konferencí, workshopů, uměleckých výstav a prezentací, se minulý týden konaly v bruselském sídle Výboru regionů dvě konference. Obou se zúčastnili také Jaroslav Pikal, zástupce ředitele Krajského úřadu Ústeckého kraje, Pavel Hajšman, jenž je na úřadu pověřen vedením oddělení řízení projektů odboru regionálního rozvoje a zástupkyně Ústeckého kraje v Bruselu Markéta Pokorná.

   První konference – Přeshraniční spolupráce -  se ve dvou blocích zabývala mimo jiné územní soudržností, prací Výboru regionů či příklady z českých krajů s programy přeshraniční spolupráce, které přispívají k rozvoji příhraničních regionů. Tématem byla též prezentace studií Asociace evropských hraničních regionů. Druhý blok byl věnován mj. výměně zkušeností s praktickým využitím evropského sdružení pro územní spolupráci (EGTC). Ústecký kraj se zde prezentoval  projekty přeshraniční spolupráce, jako například činností česko-německého Gymnázia Friedricha Schillera v Pirně, česko-saským projekt Montanregion Krušnohoří- Erzgebirge či projektem ReRegions, který je zaměřený na obnovu oblastí postižených těžbou uhlí.

   Druhá konference  s názvem Znalostní regiony a Lisabonská strategie hostila představitele Evropské komise, Výboru regionů či Evropského parlamentu, ale též pracovníky styčných kanceláří z ostatních zemí EU, které podporují vědu a výzkum. Mezi účastníky byli také zástupci významných podnikatelských subjektů nebo výzkumných pracovišť. V prezentaci Ústeckého kraje zazněly například informace o technologických parcích v Chomutově, Ústí nad Labem a Rumburku, o výzkumných projektech Univerzity J. E. Purkyně, jako je Centrum pro dokumentaci a digitalizaci kulturního dědictví a Materiální centrum, a projektu UNIREG – Výzkumném a inovativním centru společnosti Unipetrol.

   Součástí druhé konference v sídle Výboru regionů byla rovněž výstava o důležitých českých objevech, které změnily Evropu. Ústecký kraj se na ní prezentoval špičkovými vynálezy Spolchemie – převratnou technologií výroby epichlorhydrinu a nejčistšími safíry na světě pocházejícími právě z tohoto chemického podniku.

   Za českou stranu se první konference aktivně  zúčastnili např. stálá představitelka ČR při Evropské unii Milena Vicenová, člen Evropského parlamentu a výkonný prezident CEMR (Rada evropských města a regionů) Oldřich Vlasák, na druhé konferenci hovořil mj. člen Evropského parlamentu Jan Březina z výboru průmyslu, výzkumu a energetiky.    

Spolu s Markétou Pokornou, zástupkyní Ústeckého kraje v Bruselu

připravil Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz

1
Pohled do jednacího sálu ve Výboru regionů v Bruselu

2
 (Zleva) Markéta Pokorná, Jaroslav Pikal a Pavel Hajšman

3

4
(Foto: archív Zastoupení Ústeckého kraje v Bruselu)

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 6.4.2009 / 6.4.2009 | Zveřejnit od-do: 6.4.2009-5.5.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém