Orientační nabídka


 

E-majlovou poštou krajského úřadu chodí na soukromé e-mailové adresy

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Artura Janouška
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Artura Janouška ze dne 21.6. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

- e-majlovou poštou krajského úřadu chodí na soukromé e-mailové adresy "obyčejných" lidí nevyžádané dokumenty. Například od Petra Severy, podepisuje se jako vedoucí odboru zdravotnictví a pro případ své nepřítomnosti se odkazuje na pí Lavičkovou a Týlovou. Chtěl bych vědět proč, v čem je chyba - technické problémy sítě?). - kde vzal krajský úřad adresy?

- jakou má krajský úřad ochranu před únikem důležitých informací?

 

Odpověď:

Vážený pane redaktore, vaše otázky jsou velmi laické – doporučuji konzultovat je s odborníky v oboru IT, neboť vyvozujete nesmyslné závěry. V žádném případě nejedná o úniky informací ani o oficiální maily, které by naši úředníci reálně odesílali ať už jako vyžádané, či nevyžádané. Jedná se o výhradně technický problém e-mailové pošty a virové nákazy obecně, který spočívá jednoduše řečeno v kombinaci důsledků působení virů a spamu. Chyba není u nás – naše počítačová síť je dostatečně zabezpečená a nelze ani říci, že jsme původci virů. Vámi popsaná situace nastává tehdy, když kdokoli z KÚ odešle e-mail na adresu, která není dobře zabezpečená. Tento kritický moment využívají viry , které se od tohoto okamžiku rozesílají dále, ovšem tváří se jako původci tohoto e-mailu. Bohužel neumíme a ani nemůžeme ručit za cizí poštovní servery a ani situaci ovlivnit, ostatně zdůrazňuji, že jsme ji nezavinili. Kromě toho každý z nás na KÚ denodenně odmazává desítky podobných mailů z nejrůznějších neznámých adres. Faktem však zůstává, že skutečný původce této nepříjemné situace (tedy onen virus) je vidět pouze ve zdrojové hlavičce – jako odesilatel je však uveden někdo zcela jiný, který o tom ani nic netuší – takže v případě vašeho dotazu se navenek vir  tváří jako e-mail z KÚ, ale může se tvářit jako e-mail z banky, z ministerstva, ze soukromé adresy, z prezidentské kanceláře, prostě odkudkoli.

 

- kde vzal krajský úřad adresy?

KÚ je samozřejmě nemá, virus použil e-mailové adresy od zmíněného špatně zabezpečeného příjemce pošty.

 

- jakou má krajský úřad ochranu před únikem důležitých informací?

Jedinou ochranou je neposílat důležité informace, popř. zašifrovat přílohu e-mailu nebo v případě nouze máme k dispozici na podatelně kvalifikovaný certifikát, který garantuje odesílatele e-mailu. Zdůrazňuji však naši praxi – mailovou korespondenci užíváme k vnitropodnikové komunikaci, důležité informace si jejím prostřednictvím posíláme jen ve velmi malém procentu případů a vždy rozhoduje, o jakou důležitost se jedná.

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.7.2004 / 2.7.2004 | Zveřejnit do: 2.8.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém