Orientační nabídka


 

Ekofarmou roku je Farma Kateřina z Krušných hor

Nejlepší ekofarmou roku 2022 je Farma Kateřina v Krušných horách, která se specializuje na chov plemenného dobytka. Zvířata chová v souladu s pravidly pro ekologické zemědělství už skoro třicet let. Ocenění, které uděluje PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců bude slavnostně předáno v rámci Dne otevřených faremních vrat, který se uskuteční 21. května 2022 přímo na vítězné ekofarmě.
Tisková zpráva ze dne 13. května 2022
Ekofarma roku
 

 
 
Rodinná Farma Kateřina se nachází na kraji obce Hora Svaté Kateřiny na Mostecku nedaleko německých hranic. Hospodářství je unikátní svojí polohou – leží v nadmořské výšce od 730 do 910 metrů nad mořem. Založili ho v roce 1995 manželé Adolf a Kateřina Loosovi s jednou krávou a malým pozemkem. O tři roky později se jejich farma rozrostla na malé stádo deseti zvířat. V současnosti se zde prohání okolo 150 kusů dobytka, které má k dispozici 300 hektarů pastvin a luk. 

Zvířata míří do Česka i za hranice
Na farmě chovají masný skot plemen - Limousine a Salers. Prioritou jsou plemenná zvířata. Ta končí zde i v jiných chovech v tuzemsku i zahraničí. Ročně odtud do dalších chovů zamíří necelých dvacet plemenných býků a pětadvacet plemenných jalovic. Kromě dobytka na oceněné farmě chovají králíky.

Do budoucna se připravuje rozšíření aktivit farmy o bourárnu a prodej masa ze dvora. Budoucí odběratelé si pro kvalitní maso mohou začít jezdit už za pár týdnů. Práce na stavbě a následné kolaudaci bourárny finišují.

Výstavní kusy
Nemalé úspěchy slaví Loosovi na výstavách a soutěžích. Ocenění sbírají od roku 2010 v tuzemsku i zahraničí. Pravidelně se účastní například Národní výstavy hospodářských zvířat, loni si z této soutěže přivezli hned osm cen. Uspěli mimo jiné s býkem Goliášem, který se stal Národním vítězem v kategorii mladí býci nebo obhájili vítězství v kategorii Chovatelská skupina Limousine, což patří k jejich největším chovatelským zdarům.

Den otevřených vrat - 21. května 2022 
Široká veřejnost může na farmu zavítat v rámci Dne otevřených faremních vrat 21. května 2022. Loosovým zde bude slavnostně předáno ocenění Nejlepší ekofarma roku 2022. Celodenní akce nabídne program pro děti i dospělé – komentované prohlídky farmy, kuchařskou show Hugo Hromase, farmářský trh nebo hudební kapelu SAPHIR. Návštěvníci budou moci ochutnat celou řadu potravin v kvalitě BIO – maso, sýry, mošty, vína, zeleninu, nebo třeba regionální pivo.

A proč titul Ekofarma roku 2022 putuje právě na Farmu Kateřina, shrnuje Zdeněk Perlinger, předseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců: „Farma hospodařící v oblasti pohraničních hor byla vybudovaná zcela od počátku na zelené louce. Zemědělskou činnost realizuje ve vyšších nadmořských výškách, a to s ohledem na tvorbu krajiny a ochranu životního prostředí.“

Adolf a Kateřina Loosovi s býkem Goliášem, který se stal Národním vítězem v kategorii mladí býci na Národní výstavě hospodářských zvířat 2021. Foto: Český svaz chovatelů masného skotu
Adolf a Kateřina Loosovi s býkem Goliášem, který se stal Národním vítězem v kategorii mladí býci na Národní výstavě hospodářských zvířat 2021 (foto: Český svaz chovatelů masného skotu)

Všechna zvířata jsou v každodenním kontaktu s lidmi, každé má jméno, a tedy individuální přístup. Foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Všechna zvířata jsou v každodenním kontaktu s lidmi, každé má jméno, a tedy individuální přístup (foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců)

Zde bude zanedlouho nová bourárna. Foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Zde bude zanedlouho nová bourárna (foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců)

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 13.5.2022 / 13.5.2022 | Zveřejnit od: 13.5.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém