Orientační nabídka


 

Emil Filla k vidění v Lounech

001
V lounské Galerii Benedikta Rejta, příspěvkové organizaci Ústeckého kraje, dnes startuje jedinečná výstava, která nabídne unikátní exponáty. K vidění budou obrazy českého malíře, grafika a sochaře Emila Filly, které za sebou mají dobrodružný podzim. V polovině listopadu byly ukradeny a do měsíce úspěšně nalezeny. Naštěstí neponičené.
Tisková zpráva z 11. května 2012
 

 
 

Třináct mužů a žen, členů Policie ČR, a to z krajských ředitelství policie Ústeckého kraje, Libereckého kraje a Královéhradeckého kraje, převzalo na prosincovém jednání Zastupitelstva Ústeckého kraje čestná uznání a věcné dary za podíl na objasnění loupeže vzácných obrazů v Peruci.

Vzácné obrazy byly ukradeny v  polovině listopadu z pamětní síně na zámku v Peruci na Lounsku. Díla se zde vystavovala dle poslední vůle samotného výtvarníka, který mezi lety 1946 až 1953 na zámku pobýval s manželkou Hanou a tvořil. Způsobená škoda činila řádově desítky milionů korun. Zmizely mistrovy olejomalby ze 40. let - Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce, Žena s kartami, Slepec a Zátiší s mísami ovoce.

„Jen díky okamžitému nasazení Policie ČR, jejích specialistů a svědomité spolupráci útvarů ze tří krajů se pak, doslova do měsíce, stal skutečností ten nejoptimističtější scénář, ve který se mnozí neodvážili ani doufat – obrazy se podařilo nalézt všechny, neponičené a byly vráceny zpět galerii,“ řekla hejtmanka Jana Vaňhová a pokračuje: „Za tento příkladný čin patří naše velké poděkování, obdiv a vděčnost všem, kteří se podíleli na objasnění krádeže a odhalování tohoto zločinu. Právě díky nim se podařilo uchránit nezměrné umělecké hodnoty pro návštěvníky, zájemce, nadšence, odborníky, zkrátka celou veřejnost, které jsme povinováni uchováním takto významných výsledků lidské umělecké činnosti. A jsme velmi rádi, že máte právě nyní možnost si znovu prohlédnout a potěšit se pohledem na tato skvostná díla, byť v jiném prostředí, avšak velmi záhy po odhalení a uzavření loupeže.“

Vernisáž výstavy je v plánu v pátek 11. května od 16 hodin a potrvá do 9. září.

Připravila:

Mgr. Alena Tichá

oddělení tiskových informací

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 741, ticha.a@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 11.5.2012 / 11.5.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém