Orientační nabídka


 

Energetické centrum Ústeckého kraje reflektuje vývoj v problematice udržitelnosti institucí a školí zástupce veřejné správy

Problematika ESG spojená s otázkami udržitelnosti a nefinančního reportingu byly hlavní témata srpnového workshopu, který Energetické centrum Ústeckého kraje připravilo pro zástupce veřejné správy. ESG představuje komplexní pohled na firmy a instituce, ale také komunity či dokonce pouhé skupiny lidí nebo jednotlivce. Pomocí stanovených kritérií lze jednotlivé firmy v jejich vlivu na společnost a životní prostředí porovnávat a číslem vystihnout odpovědnost.
Tisková zpráva z 31. srpna 2023
Školení ECUK
 

 
 

Pojem ESG je zkratkou prvních písmen názvů tří kritérií, jejichž pomocí lze zavádět a hodnotit udržitelnost firem. „E“ představuje environmentální kritérium odkazující na vztah daného podniku k životnímu prostředí a to, jak svými aktivitami ovlivňuje jeho kvalitu. „S“ se zabývá sociální oblastí a vlivem firmy na společnost jak z hlediska pracovního prostředí pro zaměstnance, tak působení na společnost jako celek. „G“ jako governance skrývá způsob vedení společnosti.

Pro vypočítávání ESG skóre bude sloužit směrnice pro nefinanční reportování CSRD specifikující, jaká data jsou společnosti povinny uvádět. K posouzení vlivu na životní prostředí se už dnes používá Taxonomie EU.

V současnosti mají povinnost reportingu velké banky, pojišťovny a společnosti obchodovatelné na burze s více než 500 zaměstnanci. Od roku 2025 nastane povinnost reportovat pro všechny společnosti, které splňují alespoň dva ze tří požadavků - více než 250 zaměstnanců, obrat vyšší než 40 milionů EUR, aktiva nad 20 milionů EUR. Od roku 2026 se tato povinnost vztáhne i na malé a střední podniky, které jsou obchodovatelné na burze. Přestože se přímá povinnost reportingu prozatím nevztahuje na veřejnou správu, bude se jí tato problematika čím dál více dotýkat nepřímo přes odběratelský řetězec a v případě financování bankovními úvěry.

Energetické centrum sleduje vývoj v této oblasti a v budoucnu plánuje na toto téma uspořádat další akci.

Vzdělávací akce „Workshop k problematice ESG“ byla podpořena finančními prostředky EU v rámci projektu Transformační centrum Ústeckého kraje č. CZ.10.02.01/00/22_002/0000053.

 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 31.8.2023 / 31.8.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém