Orientační nabídka


 

Energetické centrum Ústeckého kraje zavede opatření pro energetickou stabilitu a efektivitu

Krajský energetický management, komunitní energetika, energetická soběstačnost a bezpečnost, to vše jsou témata, která má v Ústeckém kraji na starost nově zřízená příspěvková organizace Energetické centrum Ústeckého kraje.
Tisková zpráva z 20. října 2022
01
 

Odkazy


 
 

Energetické centrum Ústeckého kraje zahájilo činnost 1. srpna 2022. K 1. říjnu byl jmenován radou kraje na post ředitele organizace Vladimír Skalník. V současné době má Energetické centrum za sebou organizační práce a již plně soustředí na klíčové činnosti své náplně.

„Energetické centrum bylo zřízeno, aby realizovalo krajskou energetickou politiku v souladu s energetickým plánem Ústeckého kraje. Zejména chceme zavedení krajského energetického managementu,“ řekl hejtman Jan Schiller. Krajský energetický management je soubor činností (sběr dat, jejich analýza, vyhodnocení a navrhování konkrétních opatření), které povedou k vyšší efektivitě při nakládání s energiemi na majetku kraje.

„Energetika je jedním se stěžejních pilířů pro činnost vznikajícího Transformačního centra Ústeckého kraje. K důležitým tématům zde patří komunitní energetika, která může významným způsobem posílit energetickou soběstačnost, bezpečnost a stabilitu obcí. Prostřednictvím Energetického centra chceme také podpořit vodíkovou mobilitu v kraji, zejména její využití ve veřejné dopravě,“ doplnila radní pro transformaci Iva Dvořáková.

V souvislosti s řešením energetické efektivity a sledování spotřeby se počítá s využitím objektu Transformačního centra jako „živé laboratoře“, kde by se sledovala okamžitá spotřeba energie a účinnost různých opatření. S tím souvisí pořízení a instalace senzorů a čidel pro nejrůznější měření. Dále zde bude instalovaná také fotovoltaika, geotermální zdroj a dobíjecí stanice pro elektromobily.

Mezi klíčové činnosti Energetického centra patří také zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie a druhotných zdrojů energie na celkových dodávkách energie do energetického hospodářství v majetku kraje nebo metodická podpora městům a obcím při tvorbě energetických plánů a energetických koncepcí.

Oficiální sídlo organizace je zatím na krajském úřadě, kanceláře využívá v prostorách Inovačního centra Ústeckého kraje. Výhledově by se mělo přestěhovat do chystaného Transformačního centra Ústeckého kraje, kde doplní komplexní agendu zaměřenou na energetiku, inovace a datové služby.

1

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 20.10.2022 / 20.10.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém