Orientační nabídka


 

Evropa se nemůže shodnout, zda uvolnit trh na železnici

1
Rozpaky či nesouhlas, to budí zejména u odborářů členských států Evropské unie 4. Železniční balíček připravený Evropskou komisí. Jeho účelem je liberalizace trhu v železniční dopravě, vznikají však obavy z přílišného tlaku na úspory, který omezí nabídku služeb či výrazně sníží jejich kvalitu. V Evropském parlamentu proto proběhlo veřejné slyšení pod patronací europoslance Jaromíra Kohlíčka, kterého se zúčastnil i radní pro dopravu Ústeckého kraje Jaroslav Komínek.
Tisková zpráva ze dne 15. dubna 2013
 

 
 

 

Veřejné slyšení zahájil poslanec Kohlíček v češtině, neboť zdůraznil, že se jedná o jeden z úředních jazyků Evropské unie.  Připomněl tři předchozí železniční balíčky, které zatím nebyly ve všech členských státech naplněny, přesto už přichází balíček čtvrtý. Ten obhajoval evropský komisař E. Legois s důrazem na nedostatečnou konkurenci při výběrových řízeních a existenci monopolů. Podle něj liberalizace trhu přinese vyšší efektivitu, jelikož poptávka po nových službách zvýší zaměstnanost.

Diskuze zástupců deseti států ale ukázala, že pohled na železniční dopravu není jednotný a zástupci zaměstnanců s návrhy Evropské komise zásadně nesouhlasí. Zaznívaly příklady z mnoha zemí (Anglie, Nizozemí, Belgie), kde se s cílem uspořit výrazně omezují služby pro veřejnost. Radní pro dopravu Ústeckého kraje Jaroslav Komínek se jednání účastnil s připravenou prezentací o příhraničním propojení Šluknovského výběžku přes Německo, což je praktická ukázka spolupráce v rámci unie. „Obavy států z 4. Balíčku jsou na místě. Pokud dojde k uvolnění trhu, zvýší se požadavek na kvalitně zpracované smlouvy, protože služby, jež nebudou smluvně pečlivě ošetřeny, nebudou pravděpodobně v rámci tlaku na úspory a maximalizaci výnosů vůbec zajištěné. Mluvím především o údržbě a čistotě ve vlacích. Jsem rád, že Ústecký kraj má s národním dopravcem takovou smlouvu, která pro občany zajišťuje maximální komfort. Její nedodržování je také ošetřeno sankcemi,“ zdůraznil ve svém vystoupení radní Komínek.

Slyšení k čtvrtému železničnímu balíčku Závazky veřejných služeb a bezpečnost: Práva občanů nebo obchod? zorganizovala v europarlamentu Evropská sjednocená levice/Severská zelená levice.

Kontakt:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 726

Mob.:+420 737 203 666

Mail:   hanackova.m@kr-ustecky.cz

 

1
Europoslanec Jaromír Kohlíček se připravuje na jednání s vedoucím odboru dopravy krajského úřadu Jindřichem Fraňkem a redním pro dopravu Jaroslavem Komínkem

2
Zasedací sál Evropského parlamentu

3
V rámci jednání diskutoval Jaroslav Komínek s českými europoslanci Kohlíčkem a Ransdorfem


 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 15.4.2013 / 15.4.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém