Orientační nabídka


 

Evropsky významné lokality v ohrožení. Hejtmani apelují na vládu

logo ÚK
Pardubice (10. 5. 2013) – Podobně jako v jiných krajích musí i Pardubický kraj ze zákona vyhlašovat evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Stát však situaci blokuje, neboť neposkytl krajům dostatečné finanční prostředky. O společném postupu vůči vládě jednali v pátek na krajském úřadu v Pardubicích hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, krajský radní Václav Kroutil spolu s hejtmany Oldřichem Bubeníčkem z Ústeckého kraje a Stanislavem Mišákem ze Zlínského kraje. Na vládu chtějí apelovat přes Asociaci krajů České republiky.
 

 
 

„Stát se zavázal Evropské unii, že do šesti let vyhlásí evropsky významné lokality. Tento úkol přesunula vláda na kraje. Problém je však v tom, že tak učinil bez finančního krytí, přestože se náklady pohybují u některých krajů v řádech desítek milionů korun. S kolegy hejtmany jsme se domluvili na společném postupu v rámci Asociace krajů České republiky,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který chce celou věc předjednat nejprve na finanční komisi při asociaci.

 

Hejtmani na tuto skutečnost upozorňují vládu již dlouho. „Kontaktovali jsme v této věci opakovaně pana premiéra, bohužel zatím bez hmatatelného výsledku. V případě, že stát nedostojí svému slibu vůči Bruselu, hrozí České republice milionové finanční sankce,“ varuje hejtman Oldřich Bubeníček. Kraje se tak dostávají do schizofrenní situace, neboť jsou v rámci výkonu státní správy připraveny plnit svou úlohu a jednotlivé přírodní rezervace a památky vyhlašovat, avšak bez finančních prostředků nemohou. „Pokud se to nepodaří v nejbližší době vyřešit, tak ani my ve Zlínském kraji nebudeme moci evropsky významné lokality vyhlašovat. Pochopitelně poté budeme chtít, aby se stát přihlásil ke své odpovědnosti,“ doplnil hejtman Stanislav Mišák.

 

Kraje doufají, že se Asociaci krajů České republiky podaří s vládou situaci vyřešit. „Máme zájem na tom, aby byly vyhlašovány nové evropsky významné lokality, ale pod podmínkou jasně stanovených finančních pravidel. Ve středu 8. května jsem měl možnost tuto záležitost osobně diskutovat s ministrem životního prostředí Chalupou. Ten kraje vyzývá k jednotnému postupu a tlaku na Ministerstvo financí, aby posílilo rozpočty krajů,“ uzavřel radní Pardubického kraje Václav Kroutil.

 

Připravilo Oddělení komunikace a vnějších vztahů  Pardubického kraje

ob
Za Ústecký kraj se jednání zúčastnil hejtman Oldřich Bubeníček a zástupkyně ředitele KÚÚK Monika Zeman

sm
Za Zlínský kraj se jednání zúčastnil hejtman Stanislav Mišák

mn
Pořadatelský Pardubický kraj zastupovali hejtman Martin Netolický (vlevo) a jeho náměstek pro zemědělství a venkov Václav Kroutil

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 12.5.2013 / 12.5.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém