Orientační nabídka


 

Extrémistické ideje bují s nečinností vlády v sociálně vyloučených lokalitách

logo ÚK
Tiskové prohlášení radního Petra Jakubce: Policií zaznamenaný příklon některých studentů k extrémismu je ve své politováníhodnosti vlastně logický. Příčina je jasná. Tam, kde se dlouhodobě neřeší problémy v sociálně vyloučených lokalitách, dochází k nárůstu počtu negativních jevů a jednou z reakcí okolní společnosti je bohužel i extrémismus. Líbivá, radikální a hlavně jednoduchá řešení si ve společensky zjitřené atmosféře své příznivce nacházejí snadno.
 

 
 

Sociální politika je plně v gesci státu, respektive jeho vlády. Úkolem vlády a koaličních poslanců je přicházet s řešením problémů. Je velmi smutné, že ohledně sociálně vyloučených lokalit nepřišla jak minulá, tak takto vláda, s ničím. Již v roce 2009 uspořádal Ústecký kraj bezpečnostní konference Společně proti extrémismu a jasně upozornil vládu, že je potřeba začít v této oblasti něco dělat. Mimochodem jedním z konkrétních výstupů je i Ústecký balíček, kterým náš kraj supluje povinnosti vlády v otázce řešení soužití s nepřizpůsobivými občany. Vládní poslanci jej před několika málo dny smetli ze stolu. Mám dojem, že tím pouze maskovali své vlastní selhání, ale hlavně dále přiživují oblibu extremistických idejí v našem kraji.

 

Ústecký kraj netoleruje na svých školách jakékoli projevy extrémismu a v tomto duchu také instruuje vedení jednotlivých škol. Jsme připraveni s jednotlivými školami nadále metodicky i odborně spolupracovat. Z rozpočtu Ústeckého kraje pravidelně vypisujeme dotační program Prevence rizikového chování v Ústeckém kraji. Smutné ovšem je, že v tomto případě léčíme příznak a nikoli chorobu samotnou. Ta pravá příčina nárůstu extrémismu je totiž právě v situaci v sociálně vyloučených lokalitách. Při její řešení stát žalostně selhal a selhává i nadále. Raketový nárůst podpory extrémistických názorů si svou nečinností vysloužila tato vláda sama. Hloupé je, že z bezpečí vládních budov a poslaneckých kanceláří ten problém možná až tak palčivě nevypadá. Nás v Ústeckém kraji ovšem pálí už delší dobu.

 

Ing. Petr Jakubec

radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 10.2.2012 / 10.2.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém