Orientační nabídka


 

Festival zakázané hudby byl zahájen v Terezíně

12
Za přítomnosti významných osobností kulturní scény byl v neděli 20. června v Terezíně zahajovacím koncertem v kostele Vzkříšení Páně odstartován čtvrtý ročník Festivalu zakázané hudby. Za Ústecký kraj přišla účastníky festivalu pozdravit radní Ústeckého kraje Jana Ryšánková.
 

 
 

Tisková zpráva z 21. 6. 2010

 

Za přítomnosti významných osobností kulturní scény byl v neděli 20. června v Terezíně zahajovacím koncertem v kostele Vzkříšení Páně odstartován čtvrtý ročník Festivalu zakázané hudby. Za Ústecký kraj přišla účastníky festivalu pozdravit radní Ústeckého kraje Jana Ryšánková.

 „Festival má za cíl rehabilitovat velká hudební díla, která byla zakázána nacistickou diktaturou. Jsem ráda, že tento projekt vznikl. Pouhé pomyšlení na to, co se zde odehrávalo v době tzv. III. říše nám nahání hrůzu a nikdo z nás si neumí ani představit, co lidé v této době prožívali. Proto si vážím každé iniciativy, která vzpomene na tyto události a vynese je do povědomí lidí,“ uvedla radní Jana Ryšánková.

Na zahajovacím koncertu zazněly skladby skladatelů Szymona Lakse a Erwina Schulhoffa. Součástí letošního Festivalu zakázané hudby je opět setkání s hudebními vědci a publicisty při kolokviu tématicky zaměřeného na funkci kultury v období holocaustu. Festival bude zakončen 27. června komorním koncertem Schulhoffova kvarteta.

Uspořádání festivalu podpořil Ústecký kraj a koná se pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause a hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

 Festival je partnerským festivalem Mezinárodního festivalu zakázané hudby. Od roku 2004 se festival zasazuje o rehabilitaci významných děl a autorů zakázaných v tzv. III. říši. Dalším cílem je rozevřít své aktivity směrem k veškeré totalitními systémy perzekuované umělecké produkci, zejména hudební. Vedle umělecké produkce se festival zabývá také občanskou osvětou.

3
Radní Jana Ryšánková při zahájení Festivalu zakázané hudby v terezínském kostele Vzkříšení Páně.


2
Kostel Vzkříšení Páně v Terezíně, kde proběhl zahajovací koncert festivalu.

2
Potlesk po zahajovacím koncertu.

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 21.6.2010 / 21.6.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém