Orientační nabídka


 

Hejtman Bubeníček: Odvětví chemie bylo, je a bude pro rozvoj regionu stále důležité

uni
V pátek 24. 4. 2015 se na půdě UniCRE v Chemparku v Záluží odehrály dvě důležité události, které posouvají budoucnost odvětví chemie v Ústeckém kraji do nové kvality. Bylo zde otevřeno Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol a byla zde podepsána Regionální sektorová dohoda Ústeckého kraje pro chemický průmysl.
 

 
 

„Odvětví chemie vedle těžby uhlí a energetiky patří k tradičním průmyslovým oborům v našem kraji,“ řekl v úvodu setkání hejtman Oldřich Bubeníček. „Přestože Ústecký kraj prošel strukturálními změnami, považuji rozvoj technické erudice, výzkumu, vývoje a průmyslových inovací za jednu z podmínek, které pomohou řešit například nezaměstnanost a kvalitu života v kraji,“ dodal hejtman. 

Regionální sektorová dohoda Ústeckého kraje pro obor chemického průmyslu se uzavírá s cílem zajistit koordinaci aktivit subjektů trhu vzdělávání a práce, které budou orientovat a ovlivňovat rozvoj lidských zdrojů v oboru chemického průmyslu. Dohoda respektuje význam a tradici chemického průmyslu na úrovni Ústeckého kraje jako oboru, který zásadním způsobem ovlivňuje jeho celkovou hospodářskou výkonnost a nemalou měrou se podílí též na míře zaměstnanosti.

Uzavřená dohoda si klade za cíl napomoci rozvojem vzdělávání řešit problematiku spojenou s dosažitelností kvalifikované pracovní síly pro chemický průmysl a provázaně s tímto cílem přispět nejen k rozvoji zaměstnanosti a zaměstnatelnosti v chemickém průmyslu, ale i k jeho celkovému dalšímu rozvoji a modernizaci.

Dohoda rovněž vychází z  požadavků na potřebu dalšího rozvoje lidských zdrojů, snižování nezaměstnanosti a z požadavků na potřebu zvýšení morálního kreditu chemického průmyslu jako atraktivního a dlouhodobě perspektivního sektoru. Sektorová dohoda navazuje i na strategické rozvojové dokumenty Ústeckého kraje, mj. na Regionální inovační strategii Ústeckého kraje, Program rozvoje Ústeckého kraje 2014–2020 a Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v Ústeckém kraji 2012/2016.

V Ústeckém kraji neexistuje plně dostačující, mezi školami vzájemně koordinované a dostatečně efektivní, vzdělávací zázemí v rámci počátečního i dalšího vzdělávání, které by uspokojilo poptávku zaměstnavatelů po kvalifikované pracovní síle. Jedná se o široké spektrum kvalifikací od nejnižších dělníků a operátorů ve výrobě po specifické, vysoce kvalifikované pozice, mj. i ty na úrovni výzkumu a vývoje.  V Ústeckém kraji je proto nezbytné vytvořit základ pro další odborné vzdělávání v chemických oborech, a to s využitím implementace národní soustavy kvalifikací. K tomu přispěje nově otevřené Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol.

Regionální sektorová dohoda je uzavírána pod patronací strategických partnerů, kteří se zavázali k tomu, že budou ze své pozice, svou odbornou autoritou a svou činností působit na aktivní vytváření prostředí k naplnění vizí a cílů sektorové dohody:

  • Ústecký kraj, zastoupený hejtmanem, panem Oldřichem Bubeníčkem,

  • Úřad práce České republiky – krajská pobočka v Ústí nad Labem, zastoupený ředitelem
    Radim Gabrielem,

  • Krajská hospodářská komora Ústeckého kraje, zastoupená předsedou Františkem Jochmanem,

  • Svaz průmyslu a dopravy České republiky, zastoupený prezidentem Jaroslavem Hanákem,

  • Českomoravská konfederace odborových svazů, zastoupená předsedou Regionální rady Jiřím Cingrem,

  • Svaz chemického průmyslu ČR, zastoupený ředitelem Ladislavem Novákem,

  • Odborový svaz ECHO, zastoupený místopředsedou sekce chemie panem Jiřím Vrablecem,

  • Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem zastoupená rektorem Martinem Balejem

  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a její nově ustanovené Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol, lokalizované v areálu Chempark v Litvínově, zastoupená rektorem Karlem Melzochem

  • Gymnázium a Střední odborná škola dr. Václava Šmejkala, Ústí nad Labem, příspěvková organizace, zastoupená ředitelem Michal Šidákem,

UniCRE (Unipetrol Centre of Research and Education) je nové regionální výzkumné a vzdělávací centrum, které vybudoval VUANCH, a.s. (Výzkumný ústav anorganické chemie) v areálu CHEMPARK v Záluží u Mostu.

Připravil: OMK

uni
Hejtman Oldřich Bubeníček před podpisem dohody zdůraznil význam odvětví chemie a vzdělanosti pro rozvoj kraje

uni
Podpis Regionální sektorové dohody

uni
V prostorách nového univerzitního centra

uni

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 26.4.2015 / 26.4.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém