Orientační nabídka


 

Hejtman J. Šulc: Pohotovost bude mít jinou podobu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Reakce na článek Kraj zrušil zubní i lékárenskou pohotovost (Deník Litoměřicka 10.7.2003)
 

 
 

Reakce na článek: Kraj zrušil zubní i lékárenskou pohotovost

Vyšlo v: Deník Litoměřicka

Dne 10.7.2003

Hejtman J. Šulc: Pohotovost bude mít jinou podobu

Lékařská pohotovost bude v Ústeckém kraji zachována, ovšem v jiné podobě než jakou nám po zrušení okresních úřadů zanechal stát. To bych rád vzkázal všem, kdo tvrdí, že Ústecký kraj likviduje institut lékařské pohotovosti a připravuje její zrušení.

Ústecký kraj odpovědnost za zabezpečení pohotovostní péče převzal po zrušení okresních úřadů. Zdůrazňuji ale, že bez dostatečného finančního zabezpečení ze státního rozpočtu a bez náležitého legislativního zakotvení. Stát v loňském roce přes okresní úřady zaplatil za pohotovostní péči na území kraje 63 miliony korun. Sotva se této kompetence zbavil a převedl ji na nás, už peníze nemá. Ústecký kraj pro letošní rok dostal od státu na pohotovosti 5,5 milionu a dalších 1,5 milionů jsme už doplatili ke květnu tohoto roku. V každém okrese je situace jiná, někde ji zajišťují městské či krajské nemocnice, jinde privátní subjekty. Pohotovost funguje na základě jakéhosi zvykového práva a po nás se chce abychom nad tím zavřeli oči a platili. To ale není řešení, pořád zdůrazňuji, že finanční stránku vztahu lékař -pacient vyřizují zdravotní pojišťovny. Také si platím zdravotní pojištění a nikde není uvedeno, že si platím lékařské služby jen podle ordinačních hodin bez sobot a nedělí.

            Pohotovostní péče má sloužit pouze k řešení náhlých onemocnění či zhoršení zdravotního stavu, kdy stupeň postižení nevyžaduje zásah zdravotnické záchranné služby. Bohužel je stále minimálně ze 40 procent zneužívaná občany, kteří nevyhledali lékařskou péči včas. Více angažovat by se měli také lékaři, u nichž mají pacienti založenou kartu a kteří za své pacienty získávají kapitační platby od pojišťovny. V případě, že platby nepokryjí náklady, musí tuto záležitost pojišťovny řešit! Vztah mezi těmito lékaři a pacienty by rozhodně neměl být omezen ordinační dobou, ostatně i v západních zemích se lidé obracejí s akutními stavy na své rodinné lékaře.

            Největším problémem pro další zajištění lékařských pohotovostí je nedostatečné zakotvení tohoto typu lékařské práce v českém právním řádu. Nemáme právní oporu pro vymáhání účasti nestátních zdravotnických zařízení a jejich lékařů na zabezpečení pohotovostní péče. V Ústeckém kraji nyní stojí hodina lékařovy práce na pohotovosti přibližně 180 korun. Jsou ale oblasti, jejichž sdružení praktických lékařů po nás požadují za hodinu i 700 korun, někde nechtějí lékaři sloužit v žádném případě. Zde už opravdu nemůže Ústecký kraj nahrazovat neschopnost státu, který disponuje pojistným, zajistit pro občany lékařskou péči 365 dní v roce.

            Ústecký kraj bude nevyhovující situaci v systému lékařských pohotovostí řešit postupně. V případě pohotovostní péče pro dospělé děti a dorost zůstává systém téměř beze změn, smlouvy ale bude Ústecký kraj zatím uzavírat tak, aby bylo pokryto třetí čtvrtletí. V našich zdravotnických zařízeních jsou lékaři i nadále dostupní. Při akutním zhoršení zdravotního stavu nebude z našich nemocnic nikdo vyhozen, ale odborně ošetřen. Do budoucna chceme akutní stavy občanů řešit prostřednictvím rychlé záchranné služby s celokrajskou působností, chceme dovybavit a pokrýt celé území kraje špičkovými sanitkami s maximální dobou dojezdu do patnácti minut do místa ohrožení lidského života. Pohotovostní péči praktických lékařů o sobotách a nedělích však musí zajistit ti, kteří disponují s vybranými penězi zdravotního pojištění, to jest zdravotní pojišťovny - kraj přece není zdravotní pojišťovna, peníze od daňových poplatníků na zdravotní péči nevybírá.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 22.7.2003 / 22.7.2003 | Zveřejnit od-do: 22.7.2003-22.8.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém