Orientační nabídka


 

Hejtman J. Šulc převzal z rukou V. Klause dekret opravňující k užívání znaku a praporu Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Ústecký kraj dostal právo užívat znak i prapor

Tisková zpráva ze dne 14.5.2002

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc dnes (úterý 14.5.2002) převzal z rukou předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause dekret, který opravňuje k užívání znaku a praporu Ústeckého kraje. „Jsem rád, že jsme v relativně krátkém čase dokázali vytvořit historicky první znak a prapor Ústeckého kraje tak, že nám byly bez zbytečných průtahů schváleny a můžeme je začít užívat,“ uvedl J. Šulc.

Veřejná soutěž na vytvoření návrhu znaku Ústeckého kraje byla vyhlášena 30. května 2001, 37 zaslaných návrhů bylo předloženo hodnotitelské komisi, v níž zasedli krajští zastupitelé, odborná veřejnost (výtvarníci, ředitelé galerií…) a laická veřejnost. Také občané Ústeckého kraje měli možnost se k návrhu znaku vyjádřit na stránkách denního tisku a na internetu. Autorem vítězného návrhu je Radek Michel z Ústí nad Labem. Podobu znaku upravenou v souladu s heraldickými pravidly a z něho vycházející prapor schválilo Zastupitelstvo Ústeckého kraje dne 20. února 2002 a následně v dubnu t.r.  podvýbor pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Znak Ústeckého kraje je umístěn v červeno-modře čtvrceném francouzském štítu. V jeho prvním poli je český lev a v protilehlém poli znak sídelního města kraje. Ve třetím poli je dominantním prvkem Porta Bohemica, stylizovaná jako brána vystavěná z kvádrů a zakončená 7 cimbuřími s polootevřenou zlatou mříží jako symbolem prosperity; pod bránou je pruhy znázorněno vodstvo, v pozadí pak pohoří Ústeckého kraje. Ve čtvrtém poli je stylizovaný přemyslovský pluh, který připomíná, že z Ústeckého kraje pocházel Přemysl Oráč, zakladatel prvního českého panovnického rodu. Pluh jako základní symbol odvěkého tvořivého soužití kulturního člověka s přírodou a zároveň historický symbol české státnosti by měl v občanech kraje vyvolávat pocit hrdosti na to, že v Ústeckém kraji žijí.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 14.5.2002 / 14.5.2002 | Zveřejnit od-do: 14.5.2002-14.8.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém