Orientační nabídka


 

Hejtman Jan Schiller připomněl s představiteli Žatce 78. výročí konce války

Položením květinových darů i společným zamyšlením nad válečnými hrůzami, jejich příčinami a následky si 78. výročí konce druhé světové války připomněli představitelé města Žatec spolu s hejtmanem Ústeckého kraje Janem Schillerem.
Tisková zpráva ze dne 8. května 2023
aa
 

 
 

Pietní akt měl dvě části a konal se nejprve u památníku věnovaného rudoarmějcům a československým vojákům na městském hřbitově v Žatci a poté u památníku na Kruhovém náměstí. Po boku hejtmana Jana Schillera se ho zúčastnili žatečtí zastupitelé, v čele se starostou a krajským radním pro zdravotnictví Radimem Laiblem, a zástupci spolků – Československé obce legionářské nebo Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel. Čestnou stráž a pokládání věnců a květin obstarali jako vždy vojáci žatecké posádky. 

Hejtman Jan Schiller ve svém projevu zdůraznil, že druhá světová válka byla největším válečným konfliktem, jaký lidstvo dosud zažilo. Tragická událost takového rozsahu by měla být podle něho také impulsem k tomu, aby se konflikty řešily jinou cestou, než je válka. Proto dnes všechny vyzývám k pokoře a úctě před křehkostí lidského života, k úctě k minulosti ve jménu těch, kteří položili svůj život. Je především na nás, abychom dějinné události připomínali nejen pietní formou, ale i tím, že zajistíme, aby mladá generace byla dalším nositelem svobodných myšlenek, vzpomínek a hlavně mementa, co všechno museli naši předkové v boji za svobodu vytrpět,“ uvedl hejtman Jan Schiller.

Druhé části pietní akce na Kruhovém náměstí se zúčastnili také žatečtí skauti, kteří vedle památníku drželi českou státní vlajku. Právě mladou generaci zmínili oba krajští představitelé ve svých projevech k výročí vítězství nad fašismem a nacismem. „Tehdejší lidé neměli příliš majetku a pro většinu to ani nebylo to nejdůležitější v životě. Měli jiné hodnoty, pro které neváhali ve chvílích ohrožení nasadit to nejcennější, co člověk vlastní – své životy. Přál bych si, a jistě nejen já, aby podobné hodnoty a postoje sdílela i naše mladá a nastupující generace,“ řekl krajský radní a žatecký starosta Radim Laibl.

78. výročí konce druhé světové války v Žatci

Hejtman Jan Schiller a žatecký starosta a krajský radní Radim Laibl

78. výročí konce druhé světové války v Žatci
Starosta města Žatec a krajský radní Radim Laibl

78. výročí konce druhé světové války v Žatci
Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller

78. výročí konce druhé světové války v Žatci
První část pietní akce proběhla tradičně u památníku věnovaného rudoarmějcům a československým vojákům na městském hřbitově v Žatci

78. výročí konce druhé světové války v Žatci

 

 

78. výročí konce druhé světové války v Žatci
Druhá část pietní akce proběhla na Kruhovém náměstí

78. výročí konce druhé světové války v Žatci
Hejtman Jan Schiller při pietě na Kruhovém náměstí

78. výročí konce druhé světové války v Žatci
Hejtman Jan Schiller, žatecký starosta a krajský radní Radim Laibl a žatečtí skauti, kteří během pietního aktu drželi českou státní vlajku

 

 

 


 

 

 



 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 8.5.2023 / 8.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém