Orientační nabídka


 

Hejtman jednal o dovozech německého odpadu s generálním konzulem v Drážďanech

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman jednal o dovozech německého odpadu s generálním konzulem v Drážďanech
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc diskutoval 23. ledna 2006 s Generálním konzulem ČR v Drážďanech Tomášem Podivínským o problematice dovozu komunálního odpadu ze Spolkové republiky Německo na území České republiky. Česká inspekce životního prostředí v těchto dnech vyšetřuje dva případy uskladněných odpadů ze SRN na území Ústeckého kraje, v Českých Zlatníkách na Mostecku, a v Libčevsi na Lounsku.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 24.1.2006

 

Hejtman jednal o dovozech německého odpadu s generálním konzulem v Drážďanech

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc diskutoval 23. ledna 2006 s Generálním konzulem ČR v Drážďanech Tomášem Podivínským o problematice dovozu komunálního odpadu ze Spolkové republiky Německo na území České republiky. Česká inspekce životního prostředí v těchto dnech vyšetřuje dva případy uskladněných odpadů ze SRN na území Ústeckého kraje, v Českých Zlatníkách na Mostecku, a v Libčevsi na Lounsku, v prostorách, které nejsou ke skladování odpadů určeny.

              „Pan konzul mne informoval, že ze SRN lze do naší země přivézt odpad, který je označen ekologickým osvědčením, tzv. zeleným bodem. Shodli jsme se na tom, že by mělo dojít ke zpřísnění těchto legislativních podmínek, budeme hledat cesty jak pozměnit německou legislativu v tom smyslu, aby umožňovala export odpadu do naší země jen za velmi přísných podmínek a výjimek. Výsledkem našeho jednání je také naše dohoda o svolání společného jednání v Drážďanech (předpokládaný termín 2. března 2006), jehož by se měli zúčastnit zástupci českých a saských ministerstev životního prostředí, policie, německých zemských úřadů a našeho kraje. Problémů je více, nelegální dovoz odpadů ze SRN je jen onou pověstnou špičkou ledovce. S konzulem jsem také hovořil o nedostatečném systému výstrah při znečištění řeky Labe, nebo o rozdělení provozu nákladní dopravy přes hranice, kde podporujeme návrh německé strany na dočasné dopravní opatření, aby kamiony přijíždějící k nám jely přes hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána – Reitzeinhain a při odjezdu z ČR přes hraniční přechod Cínovec – Altenberg, pokud bude dokončena modernizace rychlostní silnice R7,“ přiblížil podrobnosti z jednání hejtman Jiří Šulc.

            Jiří Šulc v souvislosti s nelegálním uskladňováním odpadu pocházejícího ze SRN na území kraje oslovil ministra životního prostředí ČR Libora Ambrozka. „Chápu, že zajištění odvozu odpadů v ČR již vyložených je složitější záležitostí, ale předpokládám, že skutečnost, že případy nelegální přepravy odpadů jsou v šetření Policie ČR a České inspekce životního prostředí, nebude bránit odvozu odpadů zpět do země původu. Věřím, že se Vám podaří přesvědčit orgány ochrany životního prostředí na německé straně o tom, že naplňování Nařízení Rady EHS č. 259/93 je i v jejich bytostném zájmu, a podaří se Vám zajistit precedentní odvoz nelegálně dovezených odpadů. Věřím, že pochopíte moji snahu o urychlenou nápravu stavu a ze strany Ministerstva životního prostředí využijete všechny potřebné nástroje k podpoře úsilí Ústeckého kraje proti záměrům využití vytěžených prostor na území našeho kraje jako popelnice Evropy,“ napsal mimo jiné hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc ministru životního prostředí Liboru Ambrozkovi.

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.1.2006 / 25.1.2006 | Zveřejnit od-do: 24.1.2006-24.2.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém