Orientační nabídka


 

Hejtman jednal o pokračování stavby dálnice D8 přes České středohoří

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman jednal o pokračování stavby dálnice D8 přes České středohoří
Se stejným záměrem jako před třemi roky svolal hejtman do sídla Ústeckého kraje jednání o pokračování stavby dálnice D8 přes České středohoří. V závěru jednání podepsali účastníci schůzky výzvu k občanských sdružením, zaměřujících se na ochranu přírody, zejména k organizaci Děti Země, aby v žádném případě nebránily stavbě posledního scházejícího úseku dálnice D8.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 19. 3. 2007

 

Hejtman jednal o pokračování stavby dálnice D8 přes České středohoří

 

Se stejným záměrem jako před třemi roky svolal hejtman do sídla Ústeckého kraje jednání o pokračování stavby dálnice D8 přes České středohoří. Pozvání přijali náměstci ministerstva dopravy Jiří Hodač a Petr Šlégr, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Alfréd Brunclík, starostové obcí Bystřany a Bořislav, Jan Eichler za občanské sdružení Českého svazu ochránců přírody z Ústí nad Labem, člen krajské rady Milan Franc a představitelé krajského úřadu. Z jednání se naopak omluvili představitelé ekologických občanských sdružení, za které na hejtmanovo pozvání odpověděl Miroslav Patrik z občanského sdružení Děti Země. Stanovisko k projednávanému tématu zaslal ředitel společnosti Přátelé přírody, o.p.s. Marián Páleník.  

            „Navrhl jsem jednání v sestavě, v níž jsme dospěli k dohodě v závěru roku 2004, když hrozilo nesplnění závazku České republiky, týkající se výstavby a zprovoznění úseku D8 Trmice – státní hranice. Všem, kteří se tehdy podepsali pod dohody, umožňující dostavbu v termínu, který odvrátil nejen od Ústeckého kraje, ale i od České republiky mezinárodní ostudu, bych rád poděkoval, že se zasadili o to, aby byl tento úsek dálnice dokončen včas.Nyní si ale, vzhledem se stoupajícím množstvím závažných problémů se silniční nákladní dopravou, musíme říci co dál s dostavbou dálnice přes České středohoří. Občanská sdružení Děti Země a dalších šest podobně orientovaných organizací se z našeho jednání omluvili, ovšem přitom to byly zejména jejich připomínky a spory s investorem, které nás dovedly i k dnešnímu jednání,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

Náměstek ministra dopravy Jiří Hodač v průběhu jednání oznámil, že Ministerstvo dopravy ČR  vypíše ještě v tomto roce tendr na dokončení dálnice přes České středohoří, s termínem dokončení do konce roku 2010. „Do tohoto termínu by také mělo být dokončeno zkapacitnění rychlostní silnice R7, od Prahy k hraničnímu přechodu Hora Sv. Šebestiána,“ uvedl. „Ano, to potvrzuje slib, který mi dal nový ministr dopravy; že se současná vláda zasadí o dokončení R7 v termínu garantovaném vládním usnesením, tedy do roku 2010,“ konstatoval hejtman a doplnil, že současné dokončení D8 a rychlostní silnice R7, pokud bude po překvalifikování možné využít pro silniční nákladní dopravu i hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána, přinese dlouho očekávané rozmělnění silničního dopravního proudu směřujícího do SRN, do několika směrů. „ To je jeden z poznatků, který dnes ekologická občanská sdružení mohla slyšet, že současná vláda garantuje do několika let výraznou úlevu od dlouhodobého zatěžování kamionovou dopravou obcím na trasách přes CHKO České středohoří, kterými nyní kamiony projíždějí. Dostavba moderní R7 v úseku Slaný – Chomutov byla před třemi lety jednou z podmínek občanských sdružení. Nová vláda tento slib dala a chce ho plnit. V létě bude konečně zprovozněn obchvat Chomutova a mimoúrovňové křížení se silnicí I/13. Kamiony po zprovoznění nového úseku dálnice D8 Trmice – státní hranice ignorují objížďky, které jim namalovalo ŘSD. Vyhýbají se i nově zpoplatněným úsekům, doslova stovky jich projíždějí po nečekaných trasách, centrem Ústí nad Labem, Telnicí, Jílovým, Libouchcem, Krupkou nebo i Kostomlaty. Dnes jsme slyšeli, od ŘSD i zástupců ministerstva, co pro změny v nákladní dopravě, zatěžující obce, udělají. Je škoda, že jsme nemohli slyšet reakci občanských ekologických sdružení,“ uzavřel hejtman Jiří Šulc.

V závěru jednání podepsali účastníci schůzky výzvu k občanských sdružením, zaměřujících se na ochranu přírody, zejména k organizaci Děti Země, aby v žádném případě nebránily stavbě posledního scházejícího úseku dálnice D8. „Konstatovali jsme, že není jiného řešení, než urychlené dostavby dálnice D8 v trase přes České středohoří. Požádali jsme Klub za udržitelnou dopravu – Děti Země, aby nebránil výstavbě chybějící části výstavby dálnice D 8 – 0805 z důvodu, že jakékoliv prodloužení výstavby dálnice by vedlo ke zvýšení rizika škody na životním prostředí, v převážné části na území Ústeckého kraje,“ přiblížil obsah prohlášení hejtman Jiří Šulc

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Hejtman jednal o pokračování stavby dálnice D8 přes České středohoří

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.3.2007 / 20.3.2007 | Zveřejnit od-do: 19.3.2007-19.4.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém