Orientační nabídka


 

Hejtman jednal s Obcí Slováků o spolupráci

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
OS
Předsedu celorepublikového výboru Obce Slováků v České republice Jaromíra Slušného, místopředsedu Obce Petera Liptáka a další představitele této národnostní menšiny v Ústeckém kraji přijal ve čtvrtek hejtman Oldřich Bubeníček.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 11. července 2014

Více než 190 tisíc občanů slovenské národnosti žije v České republice, to je nejvíce ze všech třinácti uznaných národnostních menšin u nás a také v Ústeckém kraji patří Slováci k nejpočetnější národnostní skupině kromě české majoritní. Jak zdůraznil hejtman, Ústecký kraj si váží práce občanů Slovenské národnosti ve prospěch našeho regionu a stejně jako přítomný předseda Výboru pro národnostní menšiny Pavel Vodseďálek ocenil i zapojení Slováků do činnosti tohoto krajského zastupitelského výboru. Oldřich Bubeníček spolu s představiteli centrálního řízení Obce Slováků (OS) v ČR, ale také se zástupci OS v Ústeckém kraji – Ivo Přichystalem z Teplic a Janou Nedvídkovou z Ústí nad Labem, podrobně hovořili o možnostech rozvoje spolupráce Ústeckého kraje a Žilinského samosprávného kraje (ŽSK) na Slovensku. S tím má náš kraj už od roku 2011 podepsánu Dohodu o spolupráci v mnoha oblastech života a práce občanů obou partnerských regionů, v jejímž rámci se uskutečnila celá řada zajímavých akcí. Například tradiční výměnné výjezdy školáků, účasti tvůrčích a sportovních kolektivů na soutěžích  Župná kalokagatia, Děčínská kotva, jednání zástupců Krajské hospodářské komory ÚK, společnosti CzechInvest a Slovenské obchodní a průmyslové komory o spolupráci podnikatelských subjektů. Zatím poslední akcí součinnosti  obou krajů byla výtvarná soutěž k 70 rokům, které uplynuly od Slovenského národního povstání. Vítězky z Ústeckého kraje pobývaly nedávno v Žilině.

Regionální Obec Slováků v Teplicích vznikla před deseti roky a patří k nejagilnějším v ČR. Pořádají tu Slovenské večery, Měsíc česko–slovenské kulturní vzájemnosti, umělecké přehlídky Pódia mladých a další akce. Do společného života a práce Čechů a Slováků chtějí přispět rovněž členové zcela nové  regionální obce v Ústí nad Labem.

Připomeňme si na závěr, že letos v zimě se v Žilině setkali předseda ŽSK Juraj Blanár s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem. Ten také na jaře přijal na ústeckém hejtmanství velvyslance Slovenské republiky v ČR Petera Weisse.

Kontakt:

Mgr. Zbyněk Šebesta, oddělení mediální komunikace

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 742

Mob.:+420  603 192 629

            Mail:   sebesta.z@kr-ustecky.cz

1

2
Vpravo je předseda OS  Jaromír Slušný, vedle něj místopředseda Peter Lipták.

3
Zleva: Pavel Vodseďálek, Jana Nedvídková, Ivo Přichystal a hejtman O Bubeníček.


 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 11.7.2014 / 11.7.2014 | Zveřejnit od-do: 11.7.2014-10.8.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém