Orientační nabídka


 

Hejtman jednal s ředitelem státního podniku Diamo, společnými kroky chtějí zkvalitnit zázemí kolem jezera Milada

Zrekultivované jezero Milada, které leží nedaleko města Ústí nad Labem, řeší dlouhodobě problémy se zázemím. Celá situace eskalovala krátce před zahájením letošní sezóny, kdy nebylo jasné, zda bude živnostníkům umožněno provozovat služby na jezeře. Po jednání se zástupci města Ústí nad Labem se nakonec podařilo situaci uklidnit a služby budou v omezeném množství fungovat.
Tisková zpráva ze dne 7. června 2022
a
 

 
 

Situaci kolem jezera Milada se snaží ze své pozice pomoci také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, který inicioval schůzku s generálním ředitelem státního podniku Diamo Ludvíkem Kašparem.

Hejtman Jan Schiller i ředitel Ludvík Kašpar se shodli na tom, že je potřeba zahájit aktivnější diskusi s příslušnými ministerstvy, která by mohla najít vhodné prostředky pro financování údržby jezera. Státní podnik Diamo, zainteresované obce a město Ústí nad Labem totiž nemají ve svých rozpočtech prostor pro poměrně velké náklady související s údržbou vodní plochy. V regionech postižených těžbou uhlí současně probíhá mapování zásob a ložisek uhlí a ochranných pásem těžby.

V souvislosti s blížícím se útlumem těžby by mohlo dojít ke zmírnění podmínek pro stavby v těchto pásmech, což by mohlo do velké míry pomoci rozvoji infrastruktury, nejen v této lokalitě. V letošním roce státní podnik Diamo vybuduje na jezeře Milada přívody energií. Jejich absence byla jedním z důvodů, proč nechtěla krajská hygienická stanice udělit pro letošní rok výjimku.

Jezero Milada je pro mě jedno z velkých témat, které bych rád na dnešní schůzce otevřel. Úlohu státního podniku úplně nevidím v tom, že by měl provozovat stánky, záchody a podobné záležitosti na jezeře. Státní podnik by měl jezero především připravit územně a co nejrychleji se domluvit, jak by mohlo fungovat do budoucna a kdo si jej od nás následně převezme do správy,“ uvedl Ludvík Kašpar.

Jezero Milada musíme začít řešit co možná nejdříve. Je to významná rekreační lokalita našeho kraje a každá turistická sezóna je pro ni důležitá. Je potřebné, aby lidé měli možnost vyrazit ven k jezeru a najít zde odpovídající zázemí, zvlášť po dvouleté pandemii, kterou máme za sebou, prohlásil na schůzce hejtman Jan Schiller.

Hejtman Schiller i ředitel Kašpar se také shodli na tom, že je potřeba společnými kroky celou záležitost uvést do pohybu co nejdříve, neboť každá ztracená sezóna může vést k tomu, že o zrekultivované jezero Milada postupně lidé ztratí zájem. Další společná schůzka je výhledově plánována na podzim letošního roku. 


Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a ředitel státního podniku Diamo Ludvík Kašpar
Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a ředitel státního podniku Diamo Ludvík Kašpar

 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 7.6.2022 / 7.6.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém