Orientační nabídka


 

Hejtman jednal s velvyslancem v Berlíně o splavnosti Labe

01
O významu jezů na Labi, splavnosti řeky Labe ale také hlavně o nutnosti vyvíjet na obou stranách snahu o naplnění celkového konceptu budoucnosti na této řece. To byly hlavní body společného jednání hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a velvyslance ČR v Berlíně Tomáše Jana Podivínského. Jednání v Berlíně se zúčastnili i další významné osobnosti.
Tisková zpráva za dne 1. dubna 2017
 

 
 

.„Jednoznačně podporujeme stavbu jezu a od začátku jsme odmítali vyhlásit evropsky významnou lokalitu Porta Bohemica. Jsem rád, že jsme se na tomto setkání na důležitosti splavnosti shodli, a to jak od českých, tak i od německých zástupců,“ uvedl hejtman Bubeníček. Jednání se zúčastnil také poslanci Spolkového sněmu Dagmar Ziegler a Arnold Vaatz, velvyslanecký rada v Berlíně Tomáš Ehler, senátor a předseda Podvýboru pro dopravu a energetiku Petr Bratský, poslanec a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna, poslanci Stanislav Pfléger a Stanislav Berkovec, náměstek ministra životního prostředí pro řízení sekce politiky životního prostředí a mezinárodních vztahů Vladislav Smrž, senátor František Bradáč a náměstek primátorky města Děčín Jiří Anděl. Velvyslanec Tomáš Jan Podivínský vyzdvihl ekonomický přínos úpravy dopravy na Labi.

 

Rekonstrukce plavebního stupně, které by umožnilo celoroční splavnost Labe pro nákladní lodě, je věcí několikaleté debaty. Ústecký kraj jezy a s tím spojené mnohem výhodnější možnosti pro lodní dopravu na Labi podporuje dlouhodobě.  V polovině ledna proběhlo na Spolkovém ministerstvu dopravy v Berlíně jednání mezi spolkovou vládou a jednotlivými spolkovými zeměmi z německého Polabí o celkovém budoucím konceptu Labe. Po několikaletém procesu vyjednávání byl dosažen konsenzus se zásadami celého konceptu. Přípravných jednání se zúčastňovali i zástupci občanských, církevních a ekologických sdružení z Polabí a zaměstnavatelské svazy. Koncept má přinést řešení na jedné straně špatné splavnosti a na druhé straně eroze a zaklesávání dna řeky s fatálními důsledky na polabskou nivu, obojí v rámci takzvané filozofie win-win.


foto

foto

foto


 

 
Zodpovídá: Ing. Lucie Dosedělová
Vytvořeno / změněno: 2.4.2017 / 2.4.2017 | Účinnost od: 1.4.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém