Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc k saské výzvě zrušit Benešovy dekrety

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Stanovisko hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce k výzvě saského parlamentu České republice, Slovensku, Polsku a Slovinsku, odkud musely odejít německé menšiny

Zpracováno dne 18.6.2002

Požadovat zrušení tzv. Benešových dekretů jako podmínku vstupu ČR do EU je naprosto zbytečné - stejně jako bych já osobně požadoval od Německa odškodnění za prarodiče zavražděné v Osvětimi, životní pojistky nikdy nevyplacené německou bankou a odškodnění za takzvanou arizaci jejich majetku, který nikdy nebyl vrácen. Pokud ale budou Němci trvat na zrušení Benešových dekretů, pak by se Česká republika měla dožadovat zrušení Mnichovských dohod a nespokojovat se s jejich anulováním. To je minimálně stejně neuralgický a problematický bod minulosti a Němci na náš návrh přistoupit nemohou, stejně jako my bychom neměli sahat do platnosti Benešových dekretů, které  vyplynuly z dohody vítězných mocností po 2. světové válce. Byť s nimi dnes nemusíme a nemůžeme souhlasit… Staré křivdy na Němcích neumíme napravit stejně tak, jako oni neumějí vrátit život statisícům lidí padlých ve 2. světové válce. 

 Ústecký kraj samozřejmě bude pokračovat v navazování kontaktů se Saskem, protože jak doufám, naše pozornost patří budoucnosti, nikoli minulosti. Chápu, že česko-německé vztahy zejména v pohraničí byly složité, rozumím i tomu, že je tu snaha zhojit některé křivdy z minulosti, ale opakuji, že napravit je příliš nemůžeme a musíme hledět víc vpřed než vzad. Myslím si, že problém Benešových dekretů sám zanikne po vstupu ČR do Evropské unie – pak může každý bydlet tam, kde se mu to bude líbit a Sudetští Němci se klidně budou moci vrátit do českého pohraničí, pokud o to tolik stojí. Avšak bez dalších zvláštních nároků.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.6.2002 / 20.6.2002 | Zveřejnit od-do: 20.6.2002-20.9.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém