Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc: Ministr Rath se snaží zlikvidovat vše co nemůže kontrolovat

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc: Ministr Rath se snaží zlikvidovat vše co nemůže kontrolovat
Za další jasný důkaz bezkoncepčnosti zákona o neziskových zdravotnických zařízení, který připravilo Ministerstvo zdravotnictví považuje hejtman Jiří Šulc současnou podobu seznamu zdravotnických zařízení, která mají tvořit sít poskytujíc péči občanům.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 5.5.2006

 

Hejtman Jiří Šulc: Ministr Rath se snaží zlikvidovat vše co nemůže kontrolovat

 

Za další jasný důkaz bezkoncepčnosti zákona o neziskových zdravotnických zařízení, který připravilo Ministerstvo zdravotnictví považuje hejtman Jiří Šulc současnou podobu seznamu zdravotnických zařízení, která mají tvořit sít poskytujíc péči občanům. „Ministr Rath nepovažoval za nutné zařadit na tento seznam zdravotnických zařízení nemocnice následné péče. V Ústeckém kraji se to týká například nemocnicí následné péče v Mostě a v Ryjicích, které zřizuje kraj nebo nemocnic ve Varnsdorfu a Bílině. Pro zařízení, která se už dnes kvůli pochybné politice pana Ratha potýkají s vážnými ekonomickými problémy, to znamená přímé ohrožení existence. Například na péči v nemocnici následné péče v Ryjicích jsou přitom odkázání pacienti, kterým bohužel nezbývá mnoho času a jsou na specializované  péči v těchto zařízeních doslova závislí. Zdá se že ministrovi zdravotnictví je jejich osud lhostejný,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

Nemocnice následné péče v Mostě má 113 lůžek, Nemocnice následné péče v Ryjicích pak 115. Jejich úloha v systému zdravotní péče v regionu je zásadní a zbylé nemocnice v regionu je nemohou nahradit. Přibližně 90 procent pacientů nemocnic následné péče je přijímáno z akutních lůžek. Jedná se například o stavy po úrazech, operacích, chronické rány, stavy po dekompensacích, interních onemocnění, terminální stavy onkologických onemocnění /u kterých byly vyčerpány možnosti kausální léčby/, vegetativní stavy bez nutnosti přístrojové podpory dýchání, apalické syndromy, poruchy chování nebo demence

Zdravotnická zařízení, která se nedostala na seznam, který je součástí zákona, nebudou mít automatickynárok na to, aby s nimi zdravotní pojišťovny uzavřely smlouvu. Může se tak zásadně snížit rozsah péče, kterou poskytují a mohou také přijít o úhrady za ošetření pacientů, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojišťění.

Na seznam zdravotnických zařízení, která mají tvořit takzvanou základní síť neziskových zařízení se z krajských příspěvkových organizací nedostala také Psychiatrická léčebna Petrohrad, která v současné době pečuje o 155 pacientů. „I to je zarážející. V republice jsou jen dvě psychiatrické léčebny, které neřídí ministerstvo. Obě jsou v majetku krajů a obě na seznamu nejsou. Zavání mi to snahou o jejich likvidaci a rozšíření kapacity ministerských zařízení. Plně by to zapadalo do úsilí pana Ratha posílit svou moc a vliv v rezortu a zlikvidovat to co nemůže kontrolovat,“ připomněl hejtman Jiří Šulc.  Se zástupci dalších zařízení, která na seznamu nejsou jednali zástupci kraje 2.5. (viz tisková zpráva).

            Hejtman Jiří Šulc ocenil postoj prezidenta republiky Václava Klause, který se dnes (5.5.) rozhodl zákon o neziskových zdravotnických zařízeních nepodepsat a vrátil ho poslanecké sněmovně. „Jsem rád, že pan prezident rozpoznal v zákonu, který ve sněmovně provazuje ČSSD s komunisty, snahu vrátit naše zdravotnictví před rok 1989. ČSSD a její ministr zdravotnictví se snaží jeho prostřednictvím zlikvidovat snahu krajů zajistit občanům kvalitní a dostupnou zdravotní péči,“ uvedl hejtman Jiří Šulc. „Bohužel se dá čekat, že poslanci KSČM a sociální demokracie veto prezidenta přehlasují. Zákon o neziskových nemocnicích spolu se zmiňovaným seznamem zařízení, která mají tvořit základní síť pak bude mít na naše zdravotnictví devastující účinek,“ dodává.

 

 

 

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.5.2006 / 5.5.2006 | Zveřejnit od-do: 5.5.2006-5.6.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém