Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc na ekofarmě na Babinách: Pro zemědělce chystáme podpůrné programy

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc na ekofarmě na Babinách: Pro zemědělce chystáme podpůrné programy
V neformální diskusi s majiteli farmy Janou Radičovou a Vratislavem Horou souhlasil, že dnešní hospodáři, pokud chtějí splnit veškeré podmínky, které podmiňují i přidělení dotací, to nemají jednoduché.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 22. 8.2005

 

Hejtman Jiří Šulc na ekofarmě na Babinách: Pro zemědělce chystáme podpůrné programy

 

Jaké to je hospodařit na ekofarmě na Babinách II na Ústecku, kde si zdejší  soukromí zemědělci musí nově umět poradit s přísnými pravidly Evropské unie,  se přijel přesvědčit dnes, 23. srpna,  Jiří Šulc , hejtman Ústeckého kraje. V neformální diskusi s majiteli farmy , Janou Radičovou a Vratislavem Horou,  souhlasil, že dnešní hospodáři, pokud chtějí splnit veškeré podmínky, které podmiňují i přidělení dotací,  to nemají jednoduché.  

   „ Dobrý zemědělec musí dnes ovládat mnoho řemesel, musí si také umět s nejedním problémem poradit. Když vás tak poslouchám, je jich stále dost na to, aby to někteří, méně houževnatí, vydrželi a obstáli,“ nechal se slyšet hejtman. Pozorně naslouchal také zkušenostem, které zakladatelé zdejší ekofarmy za deset let  její existence nasbírali a kolik těžkostí v každodenním provozu  museli překonat. 

     „Těch krizí, kterými jsme si prošli, bylo samozřejmě několik,“ přiznala Jana Radičová.  Dodala, že se vstupem do Evropské unie zemědělci museli aktuálně  zachytit daný kurz a učit se nové věci za provozu. „Naše podnikání není zaměřené na výrobu, ale především na udržování krajiny v kulturním stavu. Této myšlence jsme propadli a snažíme  se jí zůstat věrní každý den. Někdy v tom administrativním molochu, v němž se musíme umět  precizně orientovat,  narážíme  na problémy,  s nimiž jsme nepočítali.  Je ale o nás známé, že  my, čeští farmáři,  dokážeme být pracovití a  houževnatí. Třebaže jsme proti těm ostatním  v unii znevýhodnění  nižšími dotacemi,  umíme si poradit. Počkáme si.  A až budeme mít v roce 2013  stejné podmínky, dokážeme, že se jich nebojíme,“ otevřeně prohlásila majitelka farmy.

   Soukromá firma na Babinách II se nachází ve východní části chráněné krajinné oblasti  České středohoří v blízkosti obce Homole u Panny. Zemědělci zde hospodaří na rozloze 840 hektarů , vlastní 30 ha sadů, 130hlavé stádo krav a 25 koní.  Některé pozemky mají v pronájmu, ale více jako polovinu jich vlastní. Ošetřují je a zkulturňují vlastními silami i  třech stálých a dalších  sezónních spolupracovníků.  „Jezdí k nám mnoho  lidí, známí jsme také agroturistikou. Tu jsme, bohužel, museli, kvůli momentálnímu soustředění na inventarizaci pozemků trochu omezit. I to, ač se to nezdá, je důležité pro to, abychom nepřišli o dotace. Na nich jsme zcela závislí. Uvědomte si, že nepobíráme plat měsíčně, ale jednou ročně,“ říká Jana  Radičová. 

     Návštěvu předního představitele kraje uvítala, protože věří, že  to bude právě Ústecký kraj, který soukromým zemědělcům pomůže.  Podle jejích slov, aby se dobře  uměli vyrovnat s pravidly a vším, co vstup České republiky do EU pro zemědělce znamená, by také potřebovali informační centra.  „Jedno sice existuje v Mostě, ale to je pro nás z ruky. Rádi bychom aby bylo blíž, nejlépe v Ústí. Neinformovanost nás zdržuje v práci  a odvádí od vlastního poslání,“ je přesvědčená podnikatelka.

     Hejtman Jiří Šulc ji ubezpečil, že krajský úřad počítá s tím, že zemědělce v regionu podpoří.  „Dohodli jsme se s představiteli agrární komory, že jim pomůžeme  podpůrnými programy. Povedeme ještě další jednání.  Pro mne je dnešní návštěvě farmy, jejíž činnost je postavená na čisté ekologii, velice zajímavá,“ uvedl krajský politik. Živě se zajímal také o  další doplňkovou (certifikovanou) činnost farmářů, kterou realizují ve spolupráci se zubrnickým skanzenem. Dokáží ekologicky zpracovat vše, co v přírodě kolem nich roste a co nasbírají. Například suší mnoho druhů ovoce  nebo bylinky na čaj, dokáží také pampeliškový med i dobrou pálenku.

   Podle statistiky Krajské agrární komory je v Ústeckém kraji 25 tisíc hektarů zemědělské půdy vyčleněno ekologickému zemědělství, z čehož profituje 67 podniků. Z celkového objemu zemědělské půdy je to 33,8 %.   Ekologickému zemědělství se nejvíce věnují  farmáři na Děčínsku. „V ekologickém žebříčku je  Ústecký kraj na třetí příčce v rámci ČR,“ konstatoval předseda Krajské agrární komory František Loudát.  Hejtman Jiří  Šulc na to okamžitě zareagoval:  „Vidíte, to jsou argumenty, které chybí v povědomí o Ústeckém kraji. Nejen doma, ale i v cizině. Dávno není pravda, že jsme samý komín a  nevábná krajina. Dneska jsem se přesvědčil,  že existují další krásné místa a mám tudíž  ve zdolávání kopců v Českém středohoří resty. Jsem za dnešní návštěvu upřímně rád a držím vám palce,“ řekl na rozloučenou hejtman majitelům ekofarmy na Babinách II.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

Hejtman Jiří Šulc na ekofarmě na Babinách: Pro zemědělce chystáme podpůrné programy

Hejtman Jiří Šulc na ekofarmě na Babinách: Pro zemědělce chystáme podpůrné programy

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 23.8.2005 / 23.8.2005 | Zveřejnit od-do: 23.8.2005-23.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém