Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc pomáhá rodičům těžce nemocného dítěte

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc pomáhá rodičům těžce nemocného dítěte
Hejtman Ústeckého kraje pomáhá manželům Haselbergerovým z Litvínova. Zoufalí rodiče malého chlapce se obrátili na hejtmana se žádostí o pomoc. Jejich dvouletý syn Zdeněk trpí od narození svalovou atrofií, která postihuje svalstvo a dýchat může jen s pomocí plicního ventilátoru.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 18.5.2006

 

Hejtman Jiří Šulc pomáhá rodičům těžce nemocného dítěte

 

Hejtman Ústeckého kraje pomáhá manželům Haselbergerovým z Litvínova. Zoufalí rodiče malého chlapce se obrátili na hejtmana se žádostí o pomoc. Jejich dvouletý syn Zdeněk trpí od narození svalovou atrofií, která postihuje svalstvo a dýchat může jen s pomocí plicního ventilátoru.

     Rodina je tak od narození malého Zdeňka rozdělena, matka s ním  zůstává v nemocnici více než rok. Aby mohli být se synem doma, žádali rodiče ministra zdravotnictví o domácí umělou plicní ventilaci. Toto životně důležité zařízení je možné získat pouze prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví ve Fakultní nemocnici v Brně.  Vyřízení žádosti však trvalo několik měsíců a rodiče čekali bezvýsledně. Rodiče se dozvěděli, že Komise pro domácí umělou plicní ventilaci posoudila kladně žádost o přidělení a financování přístroje pro malého Zdeňka. Cena takového přístroje je 250 000 korun. Zdravotní pojišťovny se na úhradě nepodílejí a vše je hrazeno z peněz Ministerstva zdravotnictví.

     „Obrátil jsem se dopisem přímo na ministra zdravotnictví a žádal jsem, aby MUDr. Rath pomohl urychleně řešit jejich nelehkou situaci,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

     10. 5.2006 obdržel hejtman dopis z Ministerstva zdravotnictví, podepsaný náměstkem pro zdravotní péči MUDr. Antonínem Pečenkou. Ten v dopise sděloval, že problematika finančních prostředků pro realizaci domácí umělé plicní ventilace je již kladně vyřešena a že malý Zdeněk ventilační přístroj pro domácí umělou plicní ventilaci obdrží.  Po telefonátu na Ministerstvo zdravotnictví dnes hejtman zjistil,  že nejprve  musí proběhnout výběrové řízení na dodání přístroje. To je již vypsané, skončí v polovině června. Umělou plicní ventilaci tak malý Zdeněk obdrží nejdříve začátkem července.

     „Jsem zklamaný, že i přes písemné vyjádření z Ministerstva zdravotnictví o tom, že je vše vyřešeno, není stát schopný zajistit rychlou pomoc rodičům a jejich těžce nemocnému synovi. Naše takzvané bezplatné zdravotnictví, jak inzeruje ministr Rath, je vůči těmto případům mimořádně necitelné. Jakákoli zoufalá životní situace pak znamená, že se musí vyhlásit veřejná sbírka. Toto podle mě není bezplatné zdravotnictví, ale jen Potěmkinova vesnice, která se vydává za bezplatný, spravedlivý a hlavně rychle fungující systém,“ uvedl hejtman.

     Asociace muskulárních dystrofiků ČR Praha zveřejnila číslo konta, na které může veřejnost posílat finanční částky a pomoct tak rodičům získat umělou plicní ventilaci co nejdříve.

 

003033041/0100

variabilní symbol 2006

 

připravila: Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 18.5.2006 / 22.5.2006 | Zveřejnit od-do: 18.5.2006-18.6.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém