Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc: Požadavky DPÚK jsou nemravné

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc: Požadavky DPÚK jsou nemravné
Představitelé Ústeckého kraje vyzvali společnost Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s., aby uzavřela dodatek smlouvy o závazku veřejné služby v autobusové veřejné dopravě pro rok 2006.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 27.1.2006

 

 

 

Hejtman Jiří Šulc: Požadavky DPÚK jsou nemravné

 

 

Představitelé Ústeckého kraje vyzvali společnost Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s., aby uzavřela dodatek smlouvy ozávazku veřejné služby v autobusové veřejné dopravě pro rok 2006. Dopravce Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s., předložil Ústeckému kraji návrh dodatku na rok 2006, kde oproti roku 2005 svévolně zahrnul linky a spoje, které nebyly předmětem uzavřené smlouvy a k tomuto objemu kilometrických výkonů dodal i předběžný odborný odhad prokazatelné ztráty. Rada Ústeckého kraje nemohla tento návrh akceptovat, navržený objem kilometrů není v souladu s požadavky Ústeckého kraje, které jsou dopravci známy již delší dobu. Požadavky Ústeckého kraje předložené dopravci vycházejí z usnesení krajského zastupitelstva (č.11/4Z/2005) a z finančních možností kraje. Tyto požadavky nechce DPÚK akceptovat. „Ústecký kraj je vůči DPÚK v roli zákazníka, objednává u něj pro občany autobusovou dopravu a má na to určité množství peněz. Tato společnost ale odmítá tyto skutečnosti vzít na vědomí a snaží se diktovat jaké linky máme objednat a kolik jí za to zaplatíme. Veřejnou službu má dopravní podnik provádět kraji, nikoliv kraj dopravnímu podniku,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

V letošním roce chce Ústecký kraj objednat u dopravců veřejnou autobusovou dopravu v celkovém rozsahu 14,029 milionů km. Kraj v návrhu dodatku, předloženého Dopravnímu podniku Ústeckého kraje, a.s., objednává 11,006 milionů km. „DPÚK má mezi dopravci dominantní postavení. Z jeho přístupu k zajištění autobusové dopravy pro občany našeho kraje mám pocit, že si dopravní podnik neváží kraje jako svého partnera, který mu platí 180 milionů korun ročně. Jako představitelé samosprávy hospodaříme s veřejnými prostředky a odpovídáme občanům za jejich efektivní využití. Nemůže a nesmíme přistoupit na to, že nám někdo diktoval, jak máme nakládat s penězi daňových poplatníků,“ připomíná Jiří Šulc.

Požadavek dopravce DPÚK se s možnostmi Ústeckého kraje rozchází o přibližně 131 milionů korun oproti roku 2005, konkrétně představuje procentuální nárůst nákladů na jeden km o 11 % a nárůst finančních prostředků požadovaných na úhradu prokazatelné ztráty o 72 %. „Dopravce musí respektovat finanční možnosti kraje. V loňském roce jsme DPÚK zaplatili 181 milionů korun, pro letošní rok máme připravenou stejnou částku. Navýšení o více než 130 milionů za stejný rozsah služeb jako v roce 2005, které dopravce požaduje, je nemravné. Bude snad dopravní podnik zajišťovat služby pouze prostřednictvím nízkopodlažních autobusů s klimatizací, kávou a občerstvením? Nikoliv. Žádnou vyšší kvalitu nám za 130 milionů korun navíc nenabízí. Krajská samospráva nemá žádné volné finanční prostředky a všichni ostatní dopravci navýšili své požadavky o jediný uznatelný nárůst, tedy meziroční inflaci, která je dle oficielní statistiky 2 procenta. Vyzývám DPÚK aby respektoval požadavky kraje jako objednatele veřejné služby a nejpozději do pondělí 30.ledna podepsal dodatek pro letošní rok, aby mohla být letos zajištěna bezproblémová přeprava našich občanů ve stejném rozsahu jako v loňském roce,“ uvedl Jiří Šulc.

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 737 203 663

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 27.1.2006 / 27.1.2006 | Zveřejnit od-do: 27.1.2006-27.2.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém