Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc: Území zničená těžbou musíme vrátit lidem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc: Území zničená těžbou musíme vrátit lidem
Z podnětu hejtmana Ústeckého kraje Jiří Šulce se ve čtvrtek 4. března uskutečnilo v Mostě setkání zástupců subjektů podílejících se na revitalizaci Ústeckého kraje. Před dvěma lety se podařilo zástupcům kraje získat od vlády na revitalizaci území postižených těžbou hnědého uhlí 15 miliard korun.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 4.3.2004

 

Hejtman Jiří Šulc: Území zničená těžbou musíme vrátit lidem

 

Z podnětu hejtmana Ústeckého kraje Jiří Šulce se ve čtvrtek 4. března uskutečnilo v Mostě setkání zástupců subjektů podílejících se na revitalizaci Ústeckého kraje. Před dvěma lety se podařilo zástupcům kraje získat od vlády na revitalizaci území postižených těžbou hnědého uhlí 15 miliard korun. Z těchto peněz je financováno odstraňování ekologických škod, které vznikly v období před privatizací hnědouhelných těžebních společností. „Od chvíle, kdy bylo přijato vládní usnesení na základě kterého je financována revitalizace, uplynuly dva roky. Za toto období byly již některé akce realizovány, jiné probíhají a další jsou v přípravné fázi. I když se dá říci, že jsme teprve na počátku, bylo účelem setkání zhodnotit to co jsme udělali a prodiskutovat podněty pro další činnost,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

Po zahájení v budově mosteckého magistrátu, kde zástupci Výzkumného ústavu hnědého uhlí Most, a.s. prezentovali celkovou koncepci revitalizace, následovala prohlídka dokončených a rozpracovaných akcí uskutečněných v rámci vládního usnesení č. 272/2002. Účastníci setkání si tak prohlédli výsledky rekultivací například na Růžodolské a Čepirožské výsypce, mosteckém Hipodromu nebo v prostoru bývalého lomu Benedikt. Seznámili se také s pracemi, které probíhají v prostoru lomu Ležáky a s přípravou Polygonu v areálu mosteckého automobilového okruhu.

„Považují za velmi podstatné, že se nám při jednání s vládou v roce 2002 podařilo prosadit, aby 15 miliard bylo určeno na revitalizaci. Máme jedinečnou šanci obnovit území zdevastovaná těžbou a musíme jí plně využít. Podle mého názoru totiž nejde jen o to odstranit ekologické škody. Musíme udělat maximum pro to, aby se nám podařilo vrátit zničená území lidem. Krajina musí být schopna lidi uživit a toho nedosáhneme pouhým zalesňováním nebo vytvářením vodních ploch,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

 

 

 

 

 

Vydal: Vojtěch Krump, oddělení informací a styku s veřejností

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: krump.v@kr-ustecky.cz

 

Za příklad úspěšné rekultivace posloužil mostecký hipodrom
Za příklad úspěšné rekultivace posloužil mostecký hipodrom

Účastníci setkání si prohlédli území zasažená těžbou
Účastníci setkání si prohlédli území zasažená těžbou

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.3.2004 / 5.3.2004 | Zveřejnit od-do: 5.3.2004-5.4.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém