Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc vyzval Ministerstvo životního prostředí, aby využilo svých možností k řešení situace v Libčevsi

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc vyzval Ministerstvo životního prostředí, aby využilo svých možností k řešení situace v Libčevsi
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc vyzval 21.2. dopisem ministra životního prostředí Libora Ambrozka, aby ministerstvo, vzhledem k tomu, že kraj nemá ve věci přeshraniční přepravy odpadů prakticky žádné pravomoci, využilo všech svých zákonných možností ve věci odpadů neoprávněně navezených do obce Libčeves a učinilo opatření k jejich zákonnému odstranění nebo využití, dle našeho zákona o odpadech a zejména v souladu s příslušným nařízením Rady EHS.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 22.2.2006

 

Hejtman Jiří Šulc vyzval Ministerstvo životního prostředí, aby využilo svých možností k řešení situace v Libčevsi

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc vyzval 21.2. dopisem ministra životního prostředí Libora Ambrozka, aby ministerstvo, vzhledem k tomu, že kraj nemá ve věci přeshraniční přepravy odpadů prakticky žádné pravomoci, využilo všech svých zákonných možností ve věci odpadů neoprávněně navezených do obce Libčeves a učinilo opatření k jejich zákonnému odstranění nebo využití, dle našeho zákona o odpadech a zejména v souladu s příslušným nařízením Rady EHS.

Z výsledků rozborů, které odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu objednal vyplývá, že prohořelou část odpadu z Libčevsi bude nutné uložit na skládce nebezpečného odpadu. „Jako hejtman Ústeckého kraje se aktuálně nacházím v situaci,  kdy se očekává, že svým rozhodnutím a opatřeními budu řešit situaci vzniklou v souvislosti s nepovolenou přeshraniční přepravou odpadů a s ní spojenými činy. Neplánované výdaje spojené s odstraněním dovezených odpadů však překračují pravomoci a možnosti Ústeckého kraje, přičemž vše nasvědčuje tomu, že většinu nákladů pohltí zejména poplatky za uložení odpadů na skládce nebezpečných odpadů, které jsou ze dvou třetin příjmem Státního fondu životního prostředí, zbývající část je pak příjmem obce na jejímž území skládka leží, ale která s problémem nemá nic společného. Jistě uznáte, vážený pane ministře, že by bylo za daných okolností absurdní, kdyby Ústecký kraj na takové řešení přistoupil,“ píše v dopise ministrovi životného prostředí hejtman.

Navíc se nejedná o jeden případ,  ale dle odhadů o další tisíce tun odpadu v dalších lokalitách, dodává hejtman. „Jen v Libčevsi se jedná o asi 1350 tun odpadů.“

Ústecký kraj a jeho úřad se spolu s Hasičským záchranným sborem Ústeckého kraje, jednotkami dobrovolných hasičů i Policií ČR snaží v rámci svých možností situaci v Libčevsi řešit. „Byly zajištěny potřebné rozbory samotných odpadů i vzorků ovzduší v průběhu požáru, po jeho likvidaci je z mého podnětu zajištěna ostraha objektu. Ústecký kraj je i nadále připraven spolupracovat na urychleném dořešení situace; nelze však očekávat, že nadále ponese veškerou odpovědnost a náklady, jestliže kompetence k zajištění nápravy je ve skutečnosti zákonem svěřena správnímu orgánu státu. Doufám, že ministerstvo životního prostředí, respektive jeho ČIŽP, ministr vnitra, tedy policie a cizinecká policie a zejména ministerstvo financí a jeho celní správa přistoupí urychleně k řešení současné situace a ostraha zemědělského areálu v Libčevsi nebude nadále vázat policejní síly, které jsou naléhavě zapotřebí jinde a občané obce již nebudou obtěžováni zdraví škodlivými zplodinami lidské chamtivosti,“ uzavírá hejtman Jiří Šulc.

Vzhledem ke skutečnosti, že odpady v Libčevsi byly přijímány do zařízení, které nebylo oprávněno ke sběru ani jinému nakládání s odpady, jedná se nejen o neoprávněnou přepravu odpadů dle národní legislativy, ale i ve smyslu mezinárodního práva. „Proto v této záležitosti vyzývám především předsedu vlády, aby místo objíždění nemocnic s doktorem Rathem a přesvědčování zdravotníků, aby v pátek na Staroměstském náměstí nedemonstrovali proti destruktivní politice ministerstva zdravotnictví, činil to co má, tedy jednal o této problematice s kancléřskou Německa a Evropskou komisí,“ řekl Jiří Šulc.

 

 

 

 

 

 

 připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 737 203 663

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 22.2.2006 / 22.2.2006 | Zveřejnit od-do: 22.2.2006-22.3.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém