Orientační nabídka


 

Hejtman navštívil společně s ministrem pro místní rozvoj Terezín. Prohlédli si Žižkova kasárna

Město Terezín patří k nejvýznamnějším památkově chráněným městským sídlům v rámci Ústeckého kraje – místní vojenské pevnosti pamatují dokonce vládu císaře Josefa II. během níž byly budovány. Město Terezín i místní spolky se soustavně snaží své historické objekty restaurovat a zachránit, jejich rozsáhlost je však tak obrovská, že jim vlastní prostředky nestačí. Pomocnou ruku při záchraně jedné z nejvýznamnějších místních historických budov – Žižkových kasáren by mohlo nabídnout Ministerstvo pro místní rozvoj ČR společně s Ústeckým krajem.
Tisková zpráva ze dne 1. dubna 2022
a
 

 
 

Do Ústeckého kraje, do města Terezín, zavítal na oficiální návštěvu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Společně s hejtmanem Ústeckého kraje Janem Schillerem, radním Ústeckého kraje pro oblast majetku a investic Tomášem Riegerem a starostou města Terezín René Tomáškem si prohlédli historický objekt Žižkových kasáren. Následně společně jednali ve zrekonstruovaném Wieserově domě o možnostech záchrany této historické památky.

O její záchranu usiluje město Terezín dlouhodobě – jedná se o jeden z nejstarších objektů ve městě. Historická budova z doby císaře Josefa II. je však v natolik dezolátním stavu, že prostředky na její záchranu mnohonásobně převyšují finanční možnosti města samotného i kraje. Proto oslovily a hledají společné kroky s Ministerstvem pro místní rozvoj, které by mohlo najít vhodné finanční zdroje z evropských prostředků a nadnárodních dotačních programů.

Stěžejní pro další posun společného projektu je stanovení vize a udržitelnosti objektu. Ke zrestaurování a opravě památky bude potřeba velký objem finančních prostředků, objekt však potřebuje především najít svoji vlastní cestu k udržitelnosti a smysluplnému upotřebení. 

Společná prohlídka Žižkových kasáren
Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem při prohlídce Žižkových kasáren

Společného jednání s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem a hejtmanem Janem Schillerem se účastnil také radní Ústeckého kraje Tomáš Rieger
Společného jednání s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem a hejtmanem Janem Schillerem se účastnil také radní Ústeckého kraje Tomáš Rieger

Objekt historických Žižkových kasáren je v dezolátním stavu.

Objekt historických Žižkových kasáren je v dezolátním stavu


 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 1.4.2022 / 1.4.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém