Orientační nabídka


 

Hejtman navštívil statek Jezerka v Kadani

foto
Na statek Kadaň Jezerka, který je řízen Krajskou majetkovou, příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, zavítal hejtman Oldřich Bubeníček spolu předsedkyní výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost Radmilou Krastenicsovou a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Dagmar Waicovou. Areálem hosty provedla vedoucí statku Monika Pauliová a Miluše Srbková, ředitelka Krajské majetkové.
Tisková zpráva ze dne 30. března 2017
 

 
 


Na statku jsou provozovány praxe žáků a studentů v rostlinné i živočišné výrobě. Nově se na statku zavedl chov včel s produkcí medu. Na školský statek jezdí na praxi studenti z děčínské SZŠ Libverda, SOŠ TaZ Lovosice, SZŠ Žatec, AGT Chomutov obor farmář, obor zahradník, SOU Údlice patřící pod AGT Chomutov, a poslední ročník SZŠ Kadaň. „Spolupráci statku a škol vnímám velmi pozitivně, protože právě díky odborné praxi, kterou tu získají, se pak po skončení studia mohou plně uplatnit v zemědělství,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který se osobně seznámil se změnami na statku.

„My studenty na praxích hodnotíme, a po dokončení studia se snažíme je nabízet na farmy okolních zemědělců,“ řekla vedoucí statku Monika Pauliová. „Oslovují nás také mateřské školy a školky s programem vzdělávání dětiček. Jezdí k nám na exkurze, získávají nové poznatky o chovu hospodářských zvířat, o tom jak se získává mléko, jak se vyrábí jogurty, kde se bere med,“ dodala Pauliová.

Statek Jezerka, který pochází ze šedesátých let minulého století, se nachází v oblasti Kadaň Tušimice a Prunéřov a část statku se nachází v Rašovicích. Celkem statek obhospodařuje 465 ha orné půdy. Díky nemalým investicím krajského úřadu za usilovné spolupráce agrární komory, zastupitelstva a rady Ústeckého kraje za posledních šest let byl zčásti obnoven vozový park. V roce 2016 byla v suterénu vytvořena dílna na zpracování vlny a prostory na zpracování mléka. Dále byla opravena střecha na starém kravíně a drůbežárně. Za posledních pět let se na statku zvedla průměrná  dojivost z 15 litrů  na 24 litrů a byl zaveden prodej mléka ze dvora. V současné chvíli by provoz stájí pro skot i pro drůbež v živočišné výrobě potřeboval zmodernizovat stájovou technologii i zrekonstruovat prostory stájí.


foto
Hejtman Oldřich Bubeníček a ředitelka Krajské majetkové, p.o., Miluše Srbková.

foto
Nová dílna na zpracování vlny. Vpravo vedoucí statku Jezerka Monika Pauliová, předsedkyníěvýboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost Radmila Krastenicsová a hejtman Oldřich Bubeníček.

foto
Prohlídky areálu se zúčastnila také vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Dagmar Waicová.

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto
Žákyně na praxi.

 






 

 

 


 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 30.3.2017 / 30.3.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém