Orientační nabídka


 

Hejtman se zajímal o nápravu areálu bývalé lovosické olejárny

logo ÚK
Na krajském úřadu v Ústí nad Labem se dnes uskutečnila schůzka k problematice kontaminovaného objektu bývalé lovosické olejárny. Hejtman Oldřich Bubeníček si vyžádal informace o postupu likvidace objektu. Jednání se zúčastnila starostka Lovosic Lenka Lízlová a odborníci z oblasti životního prostředí a krizového řízení.
 

 
 

Demoliční práce, které v objektu firmy Wowitra původně povolil lovosický stavební úřad, byly zastaveny na základě nařízení inspektorátu životního prostředí z důvodu zjištění přítomnosti určitého množství nebezpečných látek v objektu. V současnosti však podle odborníků není bezprostředně ohroženo okolí objektu nehrozí, přesto jsou hasiči v případě nutnosti připraveni okamžitě zasáhnout.

ČIŽP vede nyní správní řízení s firmou Wowitra kvůli porušení zákona o odpadech a podala na firmu též trestní oznámení kvůli podezření na spáchání trestných činů poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s odpady. Krajský úřad provádí přezkum integrovaného povolení pro areál olejárny. Pokud vlastníci neuvedou stav areálu do souladu se závaznými podmínkami, hrozí jim velké sankce.

Podle dosavadních poznatků představují zjištěné nebezpečné látky v bývalé olejárně starou ekologickou zátěž, která však nebyla řešena ani v době privatizace ani při prodeji areálu dalším vlastníkům. „Ti jsou podle mého názoru plně odpovědni za zajištění a bezpečné zneškodnění přítomných odpadů. V první řadě by měl však lovosický městský úřad uložit firmě nápravná opatření,“ shrnul jednání hejtman Oldřich Bubeníček.

Kontakt:

RNDr. Zdeněk Rytíř, oddělení tiskových informací

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 703

Mob.:+420  602 409 704   

               Mail:   rytir.z@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 26.9.2013 / 26.9.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém