Orientační nabídka


 

Hejtman si prohlédl nový hvězdářský dalekohled

hv
Na teplické hvězdárně, která je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, byl v úterý 10. února za účasti hejtmana Oldřicha Bubeníčka uveden do provozu nový dalekohled. Přístroj Dall-Kirkham s hlavním zrcadlem o průměru 43 cm stál 1,4 miliony korun a to včetně potřebného příslušenství. Nový přístroj zlepšuje možnosti pozorování a má snadnější nastavení polohy dalekohledu. Hejtmana doprovázela radní pro kulturu Jitka Sachetová.
 

 
 

„Krajská hvězdárna si loni připomněla 50 let své popularizační činnosti pro věřejnost a hlavně pro mládež. K výročí půlstoletí užitečné práce si tak zasloužla i pořízení zdela nového dalekohledu, který podmínky pro astronomická pozorování velmi vylepšuje,“ řekl při návštěve hvězdárny Oldřich Bubeníček.

Teplická hvězdárna se začala stavět v roce 1957 jako pozorovatelna astronomického kroužku při teplickém muzeu, tehdy zvaná lidová hvězdárna. První pozorování pro veřejnost, částečné zatmění Měsíce, se odehrálo 6.7.1963. Hlavním úkolem organizace bylo a je popularizovat poznatky z astronomie a příbuzných vědních oborů mezi nejširší veřejnost. Velmi důležitou složkou činnosti je spolupráce se školami a předávání astronomických poznatků dětem a mládeži. Teplická hvězdárna tedy nepatří mezi špičková vědecká zařízení, pověřená astronomickým výzkumem. Umožňuje však laické veřejnosti denní i večerní přímé pozorování vesmírných těles a objektů, která jsou pořádána za vhodného počasí každou sobotu. Navštívíte-li hvězdárnu za jasného dne, můžete dalekohledem pozorovat povrch Slunce.

Pozorovacím stanovištěm teplické hvězdárny jsou její dvě kopule, které umožňují ochranu přístrojů před nepříznivým počasím. Obě kopule mají průměr 5 metrů, jsou otočné a mají odsuvné štěrbiny, takže lze pozorovat libovolné místo oblohy.  Jihovýchodní kopule obsahuje refraktor s objektivem Carl Zeiss Jena, který je upraven pro pozorování Slunce.

V severozápadní kopuli je pak osazena úplná novinka, zrcadlový dalekohled typu Dall-Kirkham. Dalekohled umožňuje jak vizuální pozorování, tak snímání televizní kamerou.

Hvězdárna měla pro svoji osvětovou a popularizační činnost téměř od počátku v plánu též vystavění planetária. Vhodné místo se až v 90. letech 20. století našlo v areálu nedaleké základní školy. Teplické planetárium se otevřelo veřejnosti 21.6.1995 a celé zařízení nese název Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích, příspěvková organizace.

Připravil: OMK

hv1

hv2

hv3

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 11.2.2015 / 11.2.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém