Orientační nabídka


 

Hejtman Šulc: DPÚK není dobročinnou organizací, jak se snaží tvářit

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Šulc: DPÚK není dobročinnou organizací, jak se snaží tvářit
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se dnes setkal se starosty Chomutovska, aby jim vysvětlil, proč kraj vypověděl Dopravnímu podniku Ústeckého kraje smlouvu o závazku veřejné služby. "Dopravní podnik Ústeckého kraje si v podstatě za stejnou službu, jakou nabízela společnost v roce 2005, řekl pro rok 2006 navíc o řádově 130 miliónů korun. To jsou pro kraj neúměrné podmínky," uvedl.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 23.5.2006

 

Hejtman Šulc: DPÚK není dobročinnou organizací, jak se snaží tvářit

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se dnes setkal se starosty Chomutovska, aby jim vysvětlil, proč kraj vypověděl Dopravnímu podniku Ústeckého kraje smlouvu o závazku veřejné služby. „Dopravní podnik Ústeckého kraje si v podstatě za stejnou službu, jakou nabízela společnost v roce 2005, řekl pro rok 2006 navíc o řádově 130 miliónů korun. To jsou pro kraj neúměrné podmínky,“ řekl hejtman Jiří Šulc. Zároveň informoval, že 22. května byly oficiálně rozpečetěny obálky s nabídkami jednotlivých dopravců, kteří se přihlásili do koncesního řízení na nové smluvní dopravce na zajištění základní dopravní obslužnosti ve veřejné autobusové dopravě. „Pro každou z patnácti oblastí v nichž bylo koncesní řízení vyhlášeno se přihlásilo mezi dvěma až pěti dopravci. Vedení kraje si od koncesního řízení slibuje průhlednější vztah mezi krajem a dopravcem,“ uvedl.

Hejtman Jiří Šulc upozornil, že zatímco průměrná cena veřejné autobusové dopravy v České republice je kolem 30 korun na kilometr, DPÚK požadoval 39 korun. V sousedícím Libereckém kraji si společnost Dopravní podnik Česká Lípa účtuje 31 Kč na kilometr. Přitom se podle Šulce jedná o majetkově a personálně propojené společnosti s DPÚK. Hejtman dodal, že se ani neliší ekologičnost dopravy v Libereckém a Ústeckém kraji. DPÚK totiž argumentuje tím, že vyšší částka, kterou si v Ústeckém kraji proti celostátnímu průměru účtují, je způsobena vyššími náklady na provoz autobusů na plyn. „Příklad z Libereckého kraje mě znovu ubezpečil, že koncesní výběrové řízení je krok správným směrem,“ dodal Šulc.

Hejtman ujistil přítomné starosty, že se ani oni ani obyvatelé kraje nemusí obávat autobusové výluky. Podle jeho slov kraj současnou, vyhrocenou situaci řeší a koncesní řízení je toho důkazem. „Šance jsou otevřené pro všechny, ale dopravce, kterého chce kraj, musí myslet na občany a nejenom na svůj přiměřený zisk.“ Jiří Šulc se také ohradil proti současné mediální kampani DPÚK proti vedení kraje. „Společnost se staví do role oběti, která vždy ve svém konání hájí především zájmy obyvatel

Ústeckého kraje a nejde jí o zisk. Veřejně přístupné informace o hospodářských výsledcích firmy však ukazují, že DPÚK byl v roce 2004 v zisku několik miliónů korun. DPÚK je soukromou společností jako každá jiná, byla za účelem tvorby zisku založena. Rozhodně není dobročinnou organizací, jejímž cílem je naplňovat obecné blaho, jak by se snad z některých jejich prohlášení mohlo zdát.“

 

Co platí občané v ČR za provoz na 1 km v rámci ZDO

Jihočeský kraj                                                  30     Kč/km

Vysočina                                                         28      Kč/km

Středočeský kraj                                              28,50 Kč/km

Karlovarský kraj                                                29,25 Kč/km

Moravskoslezský kraj                                        29,70 Kč/km

Ústecký kraj                                                     39      Kč/km

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.5.2006 / 24.5.2006 | Zveřejnit od-do: 23.5.2006-23.6.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém