Orientační nabídka


 

Hejtman Šulc vyzývá: Napište premiérovi!

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Šulc vyzývá: Napište premiérovi!
"Doporučuji každému, kdo požádal o povodňovou pomoc v jakémkoli dotačním titulu a do dnešního dne se nedočkal pomoci, aby učinil totéž. A odhaduji, že se to může v Ústeckém kraji týkat ještě asi 700 osob," konstatoval hejtman J. Šulc k dopisu Jaroslavy Fajglové z Ústí nad Labem. Ta připomíná premiérovi jeho slib finanční pomoci lidem, které loni v srpnu postihla povodeň.
 

 
 

Hejtman Šulc vyzývá: Napište premiérovi!

Tisková zpráva ze dne 29.8.2003

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc ocenil dopis, kterým se Jaroslava Faiglová z Ústí nad Labem obrátila na premiéra české vlády Vladimíra Špidlu, aby mu připomněla, že lidé postižení loňskými srpnovými povodněmi čekají na vládou slíbené peníze (kopii tohoto dopisu dnes dostal na vědomí). Jaroslava Faiglová připomíná premiérovi, že jeho slib byl slibem veřejného činitele a že je rozhodnutá se jeho splnění domáhat soudní cestou.  „Doporučuji každému, kdo požádal o povodňovou pomoc v jakémkoli dotačním titulu a do dnešního dne se nedočkal pomoci, aby učinil totéž. A odhaduji, že se to může v Ústeckém kraji týkat ještě asi 700 osob,“ konstatoval hejtman J. Šulc. Dodal, že ani on sám není spokojen s přístupem premiéra, neboť již před měsícem ho požádal o schůzku, aby mu vysvětlil dopady zdržování vyplácení povodňové pomoci jednotlivcům, ale do dnešního dne nedostal od premiéra odpověď. „Schůzka se nechystá, Ministerstvo pro místní rozvoj také mlčí,“ dodal.

            MMR dluží občanům Ústeckého kraje ještě asi 120 milionů korun, všechny podané žádosti jsou ministerstvem občanům přiznané. Podle předběžných odhadů odešle KÚ ÚK ministerstvu za měsíc srpen další žádosti o dotace do povodňových fondů obcí za asi 12 milionů korun. Protože v posledních dnech v souvislosti s ukončení tohoto dotačního titulu dochází větší počet žádostí, dá se očekávat, že definitivní částka bude vyšší.

 

Dotační tituly, o které lze žádat do 31.8.2003:

1. Program poskytování dotací do povodňového fondu obcí na opravy bytového fondu  postiženého povodněmi v roce 2002

 

Dotační tituly, o které lze dále žádat po 31.8.2003:

1. Nařízení vlády o poskytnutí finanční pomoci v oblasti bydlení fyzickým osobám postiženým povodněmi v roce 2002 (150 000,-)

 

2. Nařízení vlády o poskytnutí nenávratné finanční pomoci v oblasti bydlení fyzickým osobám  nebo obcím postiženým povodněmi v roce 2002 na úhradu nákladů spojených s odstraněním stavby pro bydlení.

 

Z dopisu Jaroslavy Fajglové premiérovi české vlády V. Špidlovi (poskytujeme médiím s jejím výslovným souhlasem):

 

Vážený pane premiére,

          dovoluji si Vás tímto dopisem oslovit a požádat o účinnou pomoc v řešení následujícího problému: Bydlím v Ústí nad Labem na Střekovském nábřeží. Náš dům byl postižen jak srpnovou, tak i lednovou povodní. Náš problém spočívá v tom, že do dnešního dne nám nebyly poukázány peníze ze slibované povodňové dotace. Bohužel i finance, které tento týden obdržela Střekovská radnice nepostačují na vyplacení dotace pro náš dům. Jak jsem si ověřila, ani v nejbližší době tyto peníze nám nebudou vyplaceny. Pan ministr Němec několikrát v televizních médiích tyto dotace přislíbil, ale bohužel zůstalo pouze při slibech. A tak tedy požaduji splnění slibu veřejného činitele, protože v případě, že slib nebude dodržen, podám žalobu k soudu pro nesplnění tohoto slibu. Myslím si, že tato reklama Vaší straně určitě neprospěje.  Nikdo z Vás, které povodně přímo nezasáhly, nemá vůbec představu, jaká je psychika postižených lidí.  Asi by bylo lepší nic neslibovat a nevyvolávat v lidech zbytečné naděje, že stát se o ně postará. Navíc je nesmyslné rozhodnutí, že za povodňové dotace musí být domy opraveny do konce roku 2003. Jak máme tento termín splnit, když ještě dnes tyto peníze nemáme?  Nehraje vláda na čas, aby peníze, které budou vyplaceny na poslední chvíli, se musely vzápětí vrátit?

          Bylo mi nabídnuto kandidování do zastupitelstva pro obvod Střekov jako nezávislý kandidát právě za Vaši stranu. Ve volbách jsem uspěla a to díky tomu, že moji voliči mě znají jako člověka, který se za ně dokáže brát. Bohužel je mi trapné, kdy jim nedokáži vysvětlit, proč právě strana ČSSD neplní svoje sliby? Věřím, vážený pane premiére, že můj dopis neskončí někde v koši a že se k této situaci postavíte jako správný chlap a politik na pravém místě. Věřím, že mě bude někdo z Vašich kompetentních pracovníků kontaktovat k projednání celé záležitosti.

          S přáním hezkého dne Jaroslava Faiglová (adresa)

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.8.2003 / 29.8.2003 | Zveřejnit od-do: 29.8.2003-29.9.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém