Orientační nabídka


 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc k festivalu židovské kultury 9 bran

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc k festivalu židovské kultury 9 bran

Tisková zpráva ze dne 28.6.2002

Ctěme své mrtvé – to je motto III. ročníku mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran. Slavnostního zahájení se ve čtvrtek večer (27.6.2002) v sídle Senátu v Rytířském sále zúčastnil i hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který je členem čestného výboru festivalu. „Každé připomenutí života a kultury příslušníků národa, vyznání nebo rasy cítím jako obohacení poznání a vztahů mezi lidmi. O to důležitěji je vnímám v dnešní době, kdy se konflikty vyplývající z jakékoli odlišnosti opět stávají nebezpečným jevem,“ dodal Jiří Šulc. Festival přibližuje veřejnosti židovskou kulturu ve všech jejích podobách. Na konci léta proběhnou jednání o tom, zda se uskuteční koncert i v některém městě Ústeckého kraje.

Festival Devět bran zaštiťuje čestný výbor, jehož prezidentem je spisovatel Arnošt Lustig a předsedou Petr Pithart, předseda Senátu Parlamentu ČR. Členy čestného výboru jsou také Miroslav Grégr, Pavel Dostál, Jaromír Schling, Milan Knížek, hejtmané krajů ČR a další zástupci veřejných institucí.

V Ústeckém kraji po celá staletí žili vedle sebe Češi, Němci i Židé. Vlivná byla zejména vrstva podnikatelských židovských rodin, která na konci 19. století  a počátkem století 20. významně přispěla k rozmachu kraje. Bohužel právě tento kraj se stal místem, kde se staletý vývoj česko-německo-židovských vztahů v minulém století násilně přetrhl, zejména pokud jde o nacistickou likvidaci židovské rasy nebo o odsun části obyvatelstva.

Poznámka:

Hejtman Jiří Šulc obdržel od Arnošta Lustiga knihu Collette s osobním věnováním: „Jirko, jste bezva chlap!“ „Ocenění od takové osobnosti určitě potěší,“ řekl Jiří Šulc.

Připravili:       Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Luboš Miltner, oddělení informací a styku s veřejností

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 28.6.2002 / 28.6.2002 | Zveřejnit od-do: 28.6.2002-28.9.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém