Orientační nabídka


 

Hejtman Jan Schiller navštívil krajské policejní specialisty na OKTE

Díky darům od Ústeckého kraje může forenzní pracoviště daktyloskopie, trasologie, balistiky a zkoumání ručního písma pracovat rychleji a efektivněji. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller včera navštívil specializované pracoviště Odboru kriminalistické techniky a expertiz (OKTE) Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Společně s ředitelem krajského ředitelství a jeho náměstky si prohlédl prostory forenzních laboratoří znaleckého pracoviště krajského ředitelství, kde mu kriminalističtí experti předvedli moderní technické prostředky v praxi.
Tisková zpráva ze dne 22.listopadu 2022
KŘP ÚK
 

 
 
Právě moderní přístroje usnadňují policistům jejich práci při vyšetřování i té nejzávažnější trestné činnosti. Kriminalističtí experti z odvětví daktyloskopie, trasologie, expertizy písma a nově také balistiky mohou díky darům od Ústeckého kraje využívat nejmodernější vybavení. Například v průběhu let 2018-2021 získalo pracoviště daktyloskopie postupně celkem sedm přístrojů DactyScope sloužících pro porovnávání daktyloskopických stop. Od roku 2019 využívá pracoviště zkoumání a komparaci ručního písma systém SignScope. V roce 2020 získalo pracoviště trasologie prostředek TrasoScan pro zkoumání podešví obuvi a dalších trasologických stop a od letošního roku mají balistici k dispozici technický prostředek BalScan pro analýzu a zkoumání nábojnic a střel či jejich fragmentů. 


Základní princip expertizní činnosti je jednoduchý. Veškerá odvětví znalecké činnosti v oboru kriminalistika využívají ke zkoumání porovnávací metody zkoumání, tzv. komparaci mezi zajištěnou kriminalistickou stopou a příslušným srovnávacím materiálem. Při porovnání stopy se srovnávacím materiálem se využívají optické prostředky. Pro co nejpřesnější závěr zkoumání je nezbytné vyhledat a zaznamenat všechny detaily ve vysokém rozlišení, které lze porovnáním, respektive překrytím obrazů dohledat ve srovnávacím materiálu. Dostatečně kvalitní optické prostředky umožňují lépe zpracovat snímané obrazy a skutečnosti zjištěné zkoumáním přesně zadokumentovat, což zvyšuje důkazní hodnotu výsledků zkoumání.

Hejtman Schiller kvitoval plány digitalizace celého OKTE a zdůraznil nutnost modernizace pracovišť policie, které se významnou měrou podílejí na objasňování trestné činnosti a přispívají tak ke zvýšení bezpečnosti obyvatel Ústeckého kraje. Prohlédl si také balistickou pracovní sbírku zbraní, ve kterých se nachází i raritní kousky, například jedna z nejmenších funkčních střelných zbraní na světě.

Krajský policejní ředitel Jaromír Kníže vyjádřil hejtmanovi, vedení kraje a pracovníkům krajskému úřadu velké poděkování za dlouhodobou spolupráci a finanční podporu, díky které dochází ke zkvalitňování a urychlení trestního řízení v rámci služby kriminální policie a vyšetřování a zkvalitňují se i další činnosti policie, především při plnění úkolů v rámci krajského integrovaného záchranného systému (IZS).

Dary poskytnuté Ústeckým krajem v uplynulých letech tak řadí Odbor kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje mezi velice moderní a špičkové forenzní pracoviště policie, které výrazně přispívá k objasňování trestné činnosti nejenom v našem kraji.

Hejtman Jan Schiller navštívil Odbor kriminalistické techniky a expertiz (OKTE) Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje
Hejtman Jan Schiller navštívil Odbor kriminalistické techniky a expertiz (OKTE) Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje

 

Ústecký kraj dlouhodobě každý rok přispívá finančním darem na technické a přístrojové vybavení krajských policistů
Ústecký kraj dlouhodobě každý rok přispívá finančním darem na technické a přístrojové vybavení krajských policistů

 
 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 22.11.2022 / 22.11.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém