Orientační nabídka


 

Hejtmani jednali s ministrem vnitra

af
Jednání hejtmanů s ministrem vnitra Janem Kubicem bylo vyvoláno zejména obavami o fungování složek integrovaného záchranného systému v důsledku vládních rozpočtových škrtů. Na pořadu jednání byla i bezpečnost na Šluknovsku. Za Ústecký kraj se jednání Rady Asociace krajů ČR s ministrem vnitra zúčastnil náměstek hejtmanky Arno Fišera.
 

 
 

Arno Fišera před jednáním s představiteli ministerstva vnitra poskytl rozhovor pro ČT24, ve kterém uvedl, že restrikce v rozpočtu resortu nejsou opatřením, ale pouze přinášejí zhoršování situace v oblasti bezpečnosti. „Rád bych si odnesl z dnešního jednání příslib ministerstva, že podpoří také návrh legislativních změn k řešení sociálního napětí ve vyloučených lokalitách, které navrhuje v rámci zákonodárné iniciativy Ústecký kraj,“ řekl pro Českou televizi Arno Fišera.

 

Jan Kubice na tiskové konferenci po jednání s hejtmany uvedl mimo jiné k situaci na Šluknovsku, že speciální pořádková jednotka v Ústeckém kraji by mohla vzniknout na přelomu letošního a příštího roku. O zřízení takové jednotky se jedná už od roku 2009 a hejtmanka Jana Vaňhová nevynechala příležitost, aby při jednáních s vedením Policie ČR neapelovala na nutnost zřízení takové jednotky. Z důvodů rozpočtových úspor resortu vnitra však bylo zřízení speciální jednotky stále odsouváno. Na hrozící snižování bezpečnostního standardu obyvatel kraje upozornila hejtmanka několikrát ministry vnitra.

 

"Finanční situace dnes není lepší. Je možná, nebo zcela určitě ještě horší, ale ta situace nás prostě předběhla a jednotka musí vzniknout za každou cenu. Peníze přislíbil pan premiér. Postará se o to, aby na toto byly," uvedl ministr Jan Kubice. 

 

Představitelé krajů ale přišli na jednání hlavně s obavami, aby se vládní škrty nedotkly fungování bezpečnostních sborů. Ministr jim ale přislíbil 900 milionů korun navíc na fungování policie a hasičů. Případné úspory pak posoudí speciální komise, která bude mít podle Kubiceho za úkol vyhledat bílá místa v personálním obsazení policie. „Platí i páteční ujištění premiéra, že by se v jednotlivých krajích neměly rušit policejní ani profesionální hasičské stanice," dodal jihomoravský hejtman Michal Hašek.

 

Předseda Rady AK ČR Michal Hašek po jednání s Janem Kubicem ocenil konstruktivní jednání a vyjádřil naději, že požadavek hejtmanů, aby se škrty v rozpočtech MV ČR nedotkly práce Policie ČR a Hasičského záchranného sboru, bude respektován.

 

S ministrem vnitra Janem Kubicem bude v polovně září jednat ještě osobně hejtmanka Jana Vaňhová. Bude mu mimo jiné tlumočit názory a požadavky starostů Šluknovska, s nimiž se setká počátkem září.

 

af2
Náměstek hejtmanky Arno Fišera v přímém vstupu na ČT24

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 30.8.2011 / 30.8.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém