Orientační nabídka


 

Hejtmani podporují navýšení mezd školským pracovníkům a zdravotníkům

ak
Požadavek systémově navyšovat finance pro zdravotníky, podpora navýšení platů školských pracovníků a odmítnutí zpoplatnění silnic I. třídy. Nejen nad těmito otázkami se dnes sešla Rada Asociace krajů České republiky ve Františkových Lázních. Hejtmani také žádají, aby dotace na opravy místních komunikací v obcích rozdělovaly kraje a ne stát. Ústecký kraj na zasedání AK ČR zastupoval 1. náměstek hejtmana Martin Klika.
 

 
 

Hejtmani na zasedání dne 8. září ve Františkových Lázních přijali Memorandum o systémovém financování navyšovaní platů a mezd zdravotnických pracovníků. „Pro rok 2018 požadujeme garanci desetiprocentního navýšení platů zdravotníků prostřednictvím úhradové vyhlášky. Společně s hejtmany se zavazujeme, že veškeré peníze, které obdržíme, dostanou všichni krajští zdravotní pracovníci včas,“ uvedla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Směrem k ministerstvu financí kraje vyslaly zásadní apel s žádostí o převedení dotačních titulů pro místní samosprávy ze státu na kraje. Asociace krajů zastává názor, že kraje jsou tvořeny městy a obcemi, a proto nejlépe znají místní podmínky a problémy. Proto rada vyzvala ministra financí, aby dotační prostředky na opravy místních komunikací převedl do správy krajů, a to i při spolufinancování krajů.

Kraje společně s prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým podepsaly dodatek k Memorandu o spolupráci s hospodářskou komorou z roku 2015. Rozšíření zahrnuje odmítavé stanovisko ke zpoplatnění silnic I. třídy a podporu úsilí o nastolení rovnováhy na trhu práce související s nedostatkem pracovních sil. 

Mezi představiteli krajů panovala jasná shoda také v otázce navýšení platů učitelů. „Podporujeme oprávněné požadavky na navýšení platů všech pracovníků ve školství, to znamená učitelů, akademických pracovníků i technického personálu, a to od 1. listopadu,“ řekla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová.

Zdroj: Michaela Vrbová, tisková mluvčí, Asociace krajů ČR

O Asociaci krajů:

Asociace krajů České republiky je otevřenou zájmovou nestranickou a nevládní organizací, která byla založena na základě zákonů České republiky. Členy Asociace krajů jsou všechny regiony České republiky, včetně hlavního města Prahy, která je ze zákona současně obcí i regionem. Asociace je názorovou platformou, která si klade za prvořadý cíl hájit a prosazovat společné zájmy krajů. Základním a společným zájmem krajů je péče o všestranný rozvoj území a o potřeby občanů v něm žijících. Více na www.asociacekraju.cz.

hh

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 9.9.2017 / 9.9.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém