Orientační nabídka


 

Hejtmanka Jana Vaňhová na zasedání v Bruselu

J.Vaňhová
Již 90. plenárního zasedání Výboru regionů se včera a dnes účastní v hlavním jednacím sále bruselského Evropského parlamentu i členka VR Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje (na snímku vedle).
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 12. května 2011

Výbor regionů (VR) je poradním orgánem EU složeným z  344 představitelů evropských regionálních a místních úřadů a ČR v něm reprezentuje 12 zástupců nominovaných Asociací krajů ČR a Svazem měst a obcí, mezi nimi je také hejtmanka Jana Vaňhová. Cílem VR je zapojit orgány místní a regionální samosprávy a komunity, které reprezentují, do rozhodovacího procesu v EU a informovat je o politikách unie. Evropský parlament a Rada jsou povinny konzultovat Výbor v oblastech týkajících se regionů a měst. Plénum včera zahájila předsedkyně Výboru regionů Mercedes Bresso a poté vystoupil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy  Ve středu proběhla rozprava a byla přijata stanoviska k  modernizaci politiky EU v oblasti zadávání veřejných zakázek směrem k efektivnějšímu evropskému trhu veřejných zakázek, dále k Zelené knize o rozvojové politice EU a také k cestě důraznější evropské reakce na katastrofy (sdělení Evropské komise).

   Dnes následoval projev komisaře pro hospodářskou soutěž a místopředsedy Evropské komise Joaquína Almunia, po něm zazněla stanoviska týkající se převážně zemědělské otázky. Patří k nim budoucnost společné zemědělské politiky do roku 2020 s řešením problémů v oblasti potravin a přírodních zdrojů a územní problematiky. Delegáti jednali rovněž o ambiciózní evropské politice ve prospěch zemědělských režimů jakosti a o „balíčku“ předpisů týkajících se mléka.

   Před samotným plenárním zasedáním se opět sešla česká národní delegace při Výboru regionů. Nyní má celkem 12 členů a  je dočasně - s ohledem na municipální volby a změnu členů delegace jmenovaných Svazem měst a obcí ČR – oslabená. Jejím předsedou je liberecký hejtman Stanislav Eichler. Naši delegáti dohodli společný postup českých regionů a měst vůči diskutovaným stanoviskům VR. Návrh  vydávat čtvrtletní informační bulletin o činnosti Výboru regionů byl všemi členy uvítán. Info bulletin z Výboru regionů bude publikován na všech krajských webech, tedy i na www.kr-ustecky.cz.

Hejtmani se sešli s Milenou Vicenovou

Dnes ráno, tedy ve čtvrtek 12. května, se hejtmani Ústeckého, Libereckého a Karlovarského kraje a náměstek hejtmana Pardubického kraje sešli s velvyslankyní ČR při Evropské unii Milenou Vicenovou. Vyslechli  aktuální informace k vývoji kohezní politiky po r. 2013, o budoucnosti regionálních operačních programů i o současném dění kolem několika operačních programů, kterým byly dočasně pozastaveny platby z rozpočtu Evropské komise. S paní velvyslankyní jednali nejvyšší představitelé krajů rovněž o  využívání globalizačního fondu pro české kraje a o schválení finančních prostředků na řešení následků povodní v Ústeckém a Libereckém kraji v létě 2010 z Fondu solidarity EU. (více na  http://www.mzv.cz/representation_brussels/cz/udalosti_a_media/eu_pomuze_ceskym_krajum_zasazenym.html).

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a další představitelé krajů jednali s velvyslankyní Milenou Vicenovou také o aktuální situaci ohledně dostavby a financování dálnice D8 a seznámili se s otevřením portálu „EU pro podnikatele“ na webových stránkách Stálého zastoupení ČR při EU

(viz. http://www.mzv.cz/representation_brussels/cz/evropska_unie/eu_pro_podnikatele/index.html).

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 12.5.2011 / 12.5.2011 | Schváleno / Zrušeno: 12.5.2011 / 11.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém