Orientační nabídka


 

Hejtmanka mezi klienty v Libochovicích a Čížkovicích

a
Minulý týden navštívila hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová další zařízení ve správě kraje, která poskytují sociální služby občanům, především seniorům nebo osobám se zdravotním postižením.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 21. května 2012

Tentokrát v doprovodu ředitele Centra sociální pomoci Litoměřice Karla Reismüllera pobyla v Domově pro seniory v Libochovicích a v Domově Na svobodě v Čížkovicích. Kromě těchto dvou zařízení spravuje litoměřické CSP další tři domovy pro seniory, pět  domovů pro osoby se zdravotním postižením a dvě manželské a předmanželské poradny.

   Spolu s radní Janou Ryšánkovou, předsedou sociální komise Petrem Husákem a vedoucím odboru sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu Petrem Severou nejprve poděkovala paní Marii Stožické, vedoucí libochovického domova, za dlouholetou práci a k blížícímu se odchodu na odpočinek jí popřála hodně zdraví a  osobních úspěchů. V domově pro seniory navštívila představitelka kraje některé klienty na pokojích a seznámila se také s postupem rekonstrukce části objektu. V současné době je v domově 153 klientů. Podstatná část z nich potom v klubovně besedovala s hejtmankou i členy jejího doprovodu o možnostech aktivního života  v důchodu, o tom, že mnohým dělá problémy z malých důchodů zaplatit pobyt a stravu v domovu (v průměru asi 280 korun) i o tom, že ministerstvo práce a sociálních věcí neustále snižuje dotace na oblast sociálních služeb. I  v tomto domově, jako již dříve například v Litvínově, udělala hejtmanka klientům radost: pozvala je na červnovou projížďku  lodí Porta Bohemica po Labi mezi Litoměřicemi a Ústím.

   V Čížkovicích navštívila Jana Vaňhová Domov Na svobodě (dřívější název byl Diagnostický ústav). Tady ji doprovázela vedoucí domova Ingrid Petříčková i ředitel Reismüller.  Ve zdejším ústavu pobývá 54 klientů ve věku od 6 do 63 let, a to s lehčím i těžkým zdravotním postižením. I zde mají problémy s platbami od některých klientů či jejich rodinných příslušníků. Představitelé kraje se seznámili i s pracovními aktivitami uživatelů služeb, třeba v keramické dílně a také ocenili, že v zelinářské zahradě si obyvatelé Domova Na svobodě pěstují  rajčata, cibuli nebo třeba teď na jaře dokonce jahody. Čížkovický domov má vedle pracovní terapie rovněž několik zájmových kroužků. K těm nejznámějším patří hudební skupina Bedňáci a taneční skupina Lucarino Dance.

 

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem,

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

1
Poděkování a kytice od Jany Vaňhové vedoucí libochovického Domova pro seniory paní Marii Stožické

2
Radní Jana Ryšánková s jedním z uživatelů služeb

3
Z besedy s klienty; zleva P. Husák, P. Severa, J. Ryšánková, J. Vaňhová, M. Stožická a K. Reissmüller

4

5
V areálu Domova Na svobodě, který leží nad Čížkovicemi

6

7
U jedné z klientek. Někteří uživatelé služeb mohou v tomto domově využít i tzv. párového bydlení, kdy se žena a muž

navzájem podporuhjí a motivují k životu, který zamezí jejich sociálnímu vyloučení...

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 21.5.2012 / 21.5.2012 | Schváleno / Zrušeno: 21.5.2012 / 20.6.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém