Orientační nabídka


 

Hejtmanka Ústeckého kraje vzdala hold válečným veteránům

001
11. listopad patří v České republice od roku 2001 k významným dnům, slaví se jako Den válečných veteránů. Při této příležitosti se odehrál v nově opravených Městských sadech v Ústí nad Labem u Pomníku obětem fašismu slavnostní pietní akt, při kterém nechyběla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.
Tisková zpráva z 11. 11. 2010
 

 
 

„Jedenáctý listopad si mnoho lidí spojuje především se jménem Martin, který dnes slaví svátek, a podle pranostiky má přijet na bílém koni. My se na tomto významném místě ale nesetkáváme, abychom čekali na první sníh. Bohužel jen málo lidí si uvědomuje, že 11. listopad je v České republice od roku 2001 také významným dnem, a to Dnem válečných veteránů, který má jediný a prostý úkol – připomenout a zavzpomínat na ty, kteří v minulosti bojovali za naši svobodu, za naši demokracii, za naši zemi,“ pronesla ve svém proslovu hejtmanka.

 

Slavnostního aktu se zúčastnili zástupci Československé obce legionářské a Krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem, kteří celou akci zorganizovali. Všichni včetně hejtmanky postupně položili kytice a věnce k pomníku. Po proslovech uctili účastníci minutou ticha památku válečných hrdinů a veteránů a na závěr pietního aktu zazněla česká státní hymna.

 

Den válečných veteránů se slaví 11. listopadu, protože tohoto dne v roce 1918 v 11 hodin bylo u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, čímž byly na západní frontě ukončené boje 1. světové války. Hlavními signatáři příměří byli vrchní velitel spojeneckých sil maršál Ferdinand Foch a německý zástupce Matthias Erzberger. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice.

 

„Nejenže si všichni váleční veteráni zaslouží náš obdiv a úctu, ale také naši podporu. Problémem naší společnosti je fakt, že postoj ke starším lidem se změnil, chybí nám pokora, přitom bychom se od nich mohli tolik naučit. Dnešní mladá generace musí pochopit, že nejen veteráni, ale všichni, kteří zažili doby minulé, nám mají co předat a my jim musíme dát příležitost,“ dodala hejtmanka Jana Vaňhová.

 

Připravila:

Bc. Alena Tichá

oddělení tiskových informací

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 741, ticha.a@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

01
Hejtmanka před pietním aktem s ředitelem Krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem plk. gšt. Rostislavem Domorákem (vpravo) a s Jaroslavem Pikalem, zástupcem ředitele Krajského úřadu Ústeckého kraje a majorem v záloze (vlevo).

01
Zahájení pietního aktu

03
Kytice od Ústeckého kraje

04
Kapela zahrála českou státní hymnu.

05
Hejtmanka při proslovu vzpomněla na národní hrdiny.

07
08
09
Pietní akt přilákal desítky účastníků.

10

11
Památku válečných hrdinů přítomní uctili minutou ticha.

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 11.11.2010 / 11.11.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém