Orientační nabídka


 

Hejtmanský den v Lounech: z radnice na zámek

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jimlín
Na čtyřicet starostů a starostek měst a obcí lounského okresu přišlo ve středu 15. dubna do zasedacího sálu lounského městského úřadu, aby využili možnosti setkat se a pohovořit s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou.
 

 
 

Na čtyřicet starostů a starostek měst a obcí lounského okresu přišlo ve středu 15. dubna do zasedacího sálu lounského městského úřadu, aby využili možnosti setkat se a pohovořit s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou. Setkání bylo součástí dalšího z pravidelných Hejtmanských dnů, které se konají každý měsíc v jednom z okresů Ústeckého kraje. Kromě hejtmanky byli v Lounech také dva členové Rady Ústeckého kraje: Petr Jakubec, uvolněný člen rady zodpovědný za oblast školství a neuvolněný radní Jan Čermák, který je zároveň místostarostou Loun.

     Hejtmanka v úvodní části setkání představila priority Ústeckého kraje v letošním roce, tedy řešení vysoké nezaměstnanosti, problematiku zdravotnictví a efektivní čerpání dotací z EU. Rovněž ve stručnosti pohovořila o konkrétních projektech, které se letos realizují v oblasti školství, kultury a dopravy z krajských peněz na Lounsku. V následující diskusi se starostové zajímali především o možnosti čerpání dotací, především z krajského rozpočtu. Řadě obcí se po zjištění informace, že DPH není v případě evropských dotací uznatelným nákladem, možnost využití těchto zdrojů pro rozvoj obcí výrazně vzdálila, což vnímají jako vážný problém. Jana Vaňhová přislíbila, že otázku DPH otevře na dubnovém setkání Asociace krajů s návrhem řešení, které by nemělo zatěžovat veřejné rozpočty o odvedené DPH. „V pondělí 20. dubna se sejdu s poslanci a senátory našeho kraje a chci s nimi o problematice DPH také hovořit,“ dodala ještě hejtmanka. Jak dále zdůraznila, Krajský úřad Ústeckého kraje bude nyní aktivněji pomáhat obcím při čerpání dotací. Jedním z prvních konkrétních kroků bude speciální seminář pro starosty obcí Lounska na toto téma. Starostové se dále zajímali o další výstavbu významných dopravních staveb, podporu nemocnic mimo Krajskou zdravotní nebo výstavbu páteřní cyklostezky Ohře.  Petr Jakubec starostům připomněl stipendijní program Ústeckého kraje, který má zvýšit počet žáků v některých učebních oborech, které chybí na pracovním trhu a také chystané příspěvky středoškolákům na dopravu.

     Po setkání se starosty se hejtmanka a radní Petr Jakubec v doprovodu starostky obce Jimlín Jany Mikovcové, ředitele Oblastního muzea v Lounech Bedřicha Štaubera a vedoucího odboru kultury a památkové péče Petra Nováka vydali na nedaleký zámek Nový Hrad v obci Jimlín. Zámek Nový Hrad spravuje Oblastní muzeum v Lounech, jež je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje. Až do osmdesátých let 20. století zámek, který je unikátním konglomerátem různých stavebních stylů, sloužil hospodářským účelům a chátral. V posledních desetiletích minulého století začaly probíhat první úpravy. K zásadnějším rekonstrukčním krokům došlo po té, co se zámek dostal do majetku kraje, který do jeho oprav vložil v posledních letech více než 30 milionů korun. Z toho 7,6 milionů pocházelo z tzv. norských fondů a 3,6 z ministerstva kultury. O další opravy zámku se „postará“  47 milionů korun z evropských peněz. Ještě před několika lety zchátralé budovy tak nabývají své někdejší krásy. Všechny prostory zámku ještě opraveny nejsou, podle ředitele lounského muzea Bedřicha Štaubera by hotovo mohlo být do dvou let, ovšem už nyní se ve významných dnech zámek otevírá veřejnosti a probíhají zde různé akce. Ve dnech 16. a 17. května se tu budou konat zámecké slavnosti, na které přijala pozvání i Jana Vaňhová: „Jimlínský zámek má velký půvab a potenciál přitáhnout návštěvníky. Stavba sama o sobě je opravdu malebná a interiéry, zejména malované renesanční stropy, ji dodávají punc skutečné jedinečnosti.  Domluvili jsme se panem kastelánem, že zde před Vánoci uspořádáme adventní koncert.“  

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

kancelář hejtmanky Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726; mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 

HD Louny
Setkání se starosty. Zleva: Petr Jakubec, Jan Čermák, Jana Vaňhová

Starostové
Starostové měst a obcí Lounska

Na Jimlíně

Prohlídka jednoho ze sálů na Jimlíně. Zleva: Jana Mikovcová, Petr Novák, Jana Vaňhová, Petr Jakubec

S B. Štauberem
Jana Vaňhová a Petr Novák s Bedřichem Štauberem (zcela vlevo)

Kaple
Kaple jimlínského zámku

strop
Jeden z jimlínských renesančních malovaných stropů

před Jimlínem
Opravy na Jimlíně stále probíhají....

Jimlín
Nádvoří jimlínského zámku

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 16.4.2009 / 16.4.2009 | Zveřejnit od-do: 15.4.2009-15.5.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém